21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Majuru“ corespondeaza cu ministrul Cozminca, iar primarul e suspect de...tiribomba!

„Majuru“ corespondeaza cu ministrul Cozminca, iar primarul e suspect de…tiribomba!

Pina in 1968, satul Intorsura, care apartine acum de comuna Radovan, din judetul Dolj, a fost el insusi comuna cu peste 5.000 de suflete. Dupa reorganizarea administrativ – teritoriala, comunei i-a scazut rangul pina la acela de sat, care a fost arondat comunei Radovan. Industrializarea masiva, programata si reusita de Ceausescu, a golit satele de tarani, transformindu-i in muncitori. Asa se face ca acum Intorsura mai are putin peste 1.500 de suflete si 800 de gospodarii. Chiar si asa, un entuziast, proaspat reasezat in sat, Ionel Dragoianu, a redesteptat orgoliul comunal din sufletul locuitorilor din Intorsura si a inceput un adevarat razboi cu guvernul si cu ministrul Cozminca.

„Majuru“ Dragoianu vrea sa fie primar de comuna si nu consilier de sat

De cind s-a pensionat de la armata, Ionel Dragoianu, zis Majuru, s-a inscris pe listele de candidati, s-a luptat pentru primarie si a reusit doar la consilieri. Pentru ca si-a adus aminte ca pe vremuri satul natal era comuna, s-a interesat si a auzit ca, pentru revenirea la vechiul statut, Intorsura are nevoie de un referendum. S-a facut luntre si punte, a facut sedinta la tirg, a mers cu listele de semnaturi pina in pinzele albe, ajungind chiar la Bucuresti. Din casa in casa a reusit sa stringa 1.688 de adepti, ferm convinsi ca vor trai mai bine daca se rup de radoviceni. A facut si memoriu aferent si toate hirtiile le-a adus la prefectura, le-a inaintat la guvern si la ministerul de resort. Din martie anul trecut, cind a fost referendumul gata, a inceput o corespondenta asidua intre ministrul Cozminca si Ionel Dragoianu. Cel din urma era anuntat ca satul Intorsura va fi luat in calcul, dupa noile reglementari legislative, atunci cind va demara proiectul de reinfiintare a celor 2.000 de comune, promisiune a actualului partid de guvernamint in campania electorala. Pina la …„demaraj“, Intorsura ramine sat, iar Radovanul, comuna, cu toate ca „Majuru“, dupa eventualele alegeri, crede ca va fi primar. Intreprinzator si sustinut de citiva care cred in steaua si in promisiunile lui, „Majuru“ a inceput sa ii avertizeze pe intorsureni ca radovicenii trag spuza bugetului pe turtele din satul lor. Adica, tot ce se cheltuieste din bugetul comunei (sume la care si satenii din Intorsura contribuie, platind constiinciosi la impozite) se face intru folosul celor de la sosea! Marturii sint multe lucruri! Fintinile parasite, astupate sau desfiintate, caminul cultural devastat, gradinitele aflate in ruina, gunoaiele depozitate alandala prin sat, iluminatul public care lipseste cu desavirsire, izlazul comunal instrainat prin uneltiri „mirsave“, hotii care isi fac de cap nestingheriti si, mai ales, „tradarea“ primarului, om al locului care „s-a dat cu ei“. Cum a fost posibil asa ceva nu mai conteaza; important, pentru intorsureni, este faptul ca acum au sansa sa fie din nou autonomi, stapini in batatura lor si cu buget de cheltuiala la dispozitie.

Primarul Glava e banuit ca umbla cu …tiribomba

Pina se va clarifica problema dintre ministrul Cozminca si consilierul intorsurean, „Majuru“ sapa de zor la reputatia si imaginea primarului din Radovan. Paragina care s-a instalat peste toate institutiile publice din sat a inceput cu mult timp in urma, dar continua cu mult succes si pe vremea primarului Constantin Glava, care este de loc si de pamint chiar din Intorsura. Consilierul Dragoianu isi construieste platforma electorala inca de pe acum, pentru ca si-a convins consatenii sa puna mina de la mina si sa repare fosta primarie in care functioneaza dispensarul satesc. Nu se stie niciodata cind demareaza guvernul proiectul cu infiintarea miilor de comune si nu ar fi bine sa fie prinsa Intorsura cu primaria nezugravita!

„Majuru“ s-a ocupat si de sleirea fintinii din fata viitoarei primarii, care, chiar daca nu are lant si ciuturi, tot e pregatita pentru o eventuala sarbatoare. Din spusele consilierului Dragoianu, la care s-au aliat entuziasti si alti sateni bine „informati“ si bine intentionati, primarul Glava nu a facut nimic pentru satul sau, in afara de faptul ca l-a adus pe unu’ cu o lama si a astupat una din fintinile din Valea Fintinilor ca sa faca loc unei tiribombe, cind cu bilciul din ziua de Sfinta Maria, din vara lui 2001. „Va raportez ca primarul a adus pe una cu o tiribomba si a largit drumul ca sa aiba aia unde sa-si puna tiribomba la bilciul de Sf. Marie. Nu stiu ce dracu’ s-a intimplat, cred ca s-au certat ca aia a plecat si n-a mai pus tiribomba. Domne’, aici nu se face nimic! Doar eu am facut un pod peste piriu si in sat sint destui oameni care ar vrea sa munceasca gratuit pentru a pune lucrurile la punct, dar nu are cine sa-i dirijeze. Aici sint probleme grave!“, a concluzionat eventualul primar. De acuzatia ca ii plac „invirtelile“ tot n-a scapat primarul Radovanului, mai ales ca prilejul s-a ivit de unde nici cu gindul nu gindeai: din toata saracia bugetara, edilii au gasit niste fonduri sa cumpere scaune noi in primarie, ca doar cele vechi, de vreo patruzeci de ani, batusera orice recorduri in materie de rezistenta la…greu! Nu se mai stie a cui a fost ideea cu scaunele, dar fotoliul de primar, pe rotile si…invirtitor, i-a facut pe circotasi sa exclame in cor: „Sa stii ca primarului chiar ii plac tiribombele!“ Rautati si insinuari de care Constantin Glava s-a aparat fara prea multi nervi: „invidiosi, dom’le…daca nu a iesit primar, ii e foarte necaz acum si e foarte insetat de primarie! A venit asta-vara un barbat cu o tiribomba, si nu o femeie. N-am nici o legatura nici cu ei, nici cu tiribomba. Ce mai sint in stare sa inventeze!“ Pina se va hotari ce si cum cu noua comuna, „Majuru“ cauta solutii la problemele comunitatii, gaseste aliati, „raporteaza“ ce si cum si duce tratative cu mai-marii de la judet. Ca doar asa ii sta bine unui om care se implica. In toate!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS