Diverse

Autori


Programul FMI nu a fost respectat

Fondul Monetar International a apreciat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca guvernele statelor membre nu au acordat suficient sprijin programului sau de a revigora economia globala, prin intermediul unei operatiuni care ar fi adus pe piata mai multe miliarde de dolari. Schema la care se face referire presupunea emisiuni de drepturi speciale de tragere (Special Drawing Right – SDR), deviza proprie a FMI, si este propusa la fiecare cinci ani, in mod automat, guvernelor statelor membre. Potrivit Fondului Monetar International, cabinetele mai multor tari si-au exprimat interesul de a participa la aceasta actiune, dar sprijinul acestora a fost insuficient pentru ca propunerea sa fie depusa in mod oficial consiliului executiv al institutiei.

Deficitul bugetar a fost cel scontat

Deficitul bugetului general consolidat a fost, in perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut, de 29.933,1 miliarde de lei, reprezentind 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul 2001, mentinindu-se in limitele proiectate pentru ansamblul anului, de 3,5% din PIB, informeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP). La sfirsitul primelor zece luni ale anului, deficitul bugetului general consolidat a fost de 30.128,3 miliarde de lei. Veniturile bugetului general consolidat au reprezentat, in primele 11 luni ale anului trecut, 88% din programul anual, in timp ce cheltuielile au fost realizate in proportie de 87% fata de proiectiile anuale. Potrivit ministerului, bugetul cu cel mai redus grad de colectare a veniturilor a fost cel al asigurarilor sociale de stat, unde gradul incasarilor a fost de 81,9%, deficitul fiind de 7.130 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 0,6% din PIB. Sumele deficitare au fost acoperite temporar din contul general al Trezoreriei statului.

IMM-urile vor avea propriul fond de garantare

Potentialii investitori si managerii IMM-urilor vor fi instruiti in Centrului National EMPRETEC, care va fi infiintat in perioada urmatoare. Totodata, in primul trimestru al anului 2002, va deveni operational Fondul de garantare a creditelor pentru IMM, care, la sfirsitul anului, va dispune de un capital de 200 de miliarde de lei. De asemenea, autoritatile au in vedere masuri de stimulare a intreprinderilor care realizeaza productie pentru export, prin subventionarea cheltuielilor aferente participarii la tirguri si expozitii si sprijinirea investitorilor pentru realizarea de incubatoare de afaceri.

A scazut comertul cu amanuntul

Cifra de afaceri a societatilor din comertul cu amanuntul a scazut, in primele zece luni ale anului 2001, cu 0,2% fata de perioada similara a anului anterior, in conditiile reducerii cu 6,7% a cifrei de afaceri realizata din vinzarile de marfuri alimentare, informeaza Institutul National de Statistica. In schimb, din vinzarile de marfuri nealimentare a fost obtinuta o cifra de afaceri mai mare cu 4,3%, cresteri semnificative inregistrindu-se la vinzarile de mobila, articole de iluminat, aparate electrice, precum si la articole de fierarie si vopsitorie. In luna octombrie, firmele din domeniu au consemnat o cifra de afaceri cu 3,8% peste cea din luna precedenta si cu 4,9% mai ridicata raportat la luna similara a anului 2000, pe fondul revigorarii vinzarilor de marfuri alimentare si a celor nealimentare. De asemenea, societatile specializate in vinzarea, intretinerea si repararea autovehiculelor si motocicletelor, precum si in distribuirea carburantilor pentru autovehicule au realizat, in primele zece luni din 2001, o cifra de afaceri superioara cu 4,9% celei din intervalul corespunzator al anului precedent.

Productia industriala a crescut anul trecut


Productia industriala realizata in primele 11 luni ale anului 2001 s-a majorat, comparativ cu perioada similara a anului 2000, cu 8,4% in volum absolut si cu 9,2% in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare, ca urmare a cresterilor din industriile prelucratoare si extractiva, informeaza Institutul National de Statistica. Daca industria prelucratoare a inregistrat o majorare a productiei de 9,9%, respectiv de 10,8%, in cazul industriei extractive, cresterea a fost de 4,8%, respectiv de 5,3%. In schimb, productia sectorului de energie electrica si termica, gaze si apa s-a redus cu 1,8%, respectiv cu 1,4%.

A fost lansat Ghidul hotelier al Romaniei

Ministerul Turismului a lansat zilele trecute Ghidul hotelier al Romaniei, care prezinta 941 de hoteluri din intreaga tara, si pentru prima data, tarifele maximale in euro practicate de respectivele unitati de cazare. Editat in 2.000 de exemplare, ghidul ofera detalii legate de categoria de clasificare, de numarul de paturi, precum si adresele hotelurilor. Brosura va fi distribuita gratuit asociatiilor profesionale din domeniul turismului, la tirgurile interne si internationale la care participa Ministerul Turismului, precum si reprezentantilor birourilor de promovare turistica a Romaniei din strainatate. Costul acestui proiect se ridica la 800 de milioane de lei. De asemenea, Ministerul Turismului, in colaborare cu Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), a lansat de curind Ghidul statiunilor balneare, in editie bilingva romana si engleza, pe suport CD, dar si sub forma unei brosuri, costul acestei cofinantari ridicindu-se la un miliard de lei.

Privatizarea in turism se va termina la sfirsitul lunii martie

Ministerul Turismului si-a propus ca termen de finalizare a procesului de privatizare data de 31 martie 2002, astfel incit, la inceperea sezonului estival, sa fie vindute toate structurile de cazare la care statul mai detine actiuni, a declarat, ministrul turismului, Dan Matei Agathon. Din pachetul de 51 de societati scoase la privatizare, Ministerul Turismului a finalizat vinzarea pachetului de actiuni detinut la 17 societati, printre acestea numarindu-se Hercules din Caras Severin, Amara din Ialomita, Jupiter, Hebe din Bistrita Nasaud, Germisara din Hunedoara, Complex Hotelier Unirea din Iasi. Valoarea capitalului social a celor 17 societati vindute depaseste 161 miliarde de lei. De asemenea, in urma divizarii Mamaia SA in sase societati, privatizarea uneia dintre cele mai mari companii de pe Litoral va putea incepe in cel mult o luna.

Dealerii de autovehicule vor avea mai multe drepturi

Comisia Europeana va propune o serie de schimbari majore in cadrul pietelor auto din cele 15 state membre ale Uniunii Europene, menite sa confere dealerilor mai multe drepturi. Noile reglementari vor fi prezentate pe 30 ianuarie si vor permite sporirea competitiei intre dealeri, inclusiv cei care isi desfasoara activitatea pe Internet. Dealerii nu vor mai fi obligati sa comercializeze o singura marca auto. Pe de alta parte, reglementarile pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le propuna vor permite comerciantilor auto sa se specializeze fie in vinzari, fie in asigurarea de servicii post-vinzare. Reglementarile aflate in vigoare in prezent, elaborate in urma cu 15 ani, obliga dealerii sa ofere si servicii post-vinzare. De asemenea, in baza noilor reglementari, dealerii vor putea solicita dreptul de a comercializa autovehicule pe intreg teritoriul Europei si nu doar intr-un perimetru geografic restrins, asa cum se intimpla in prezent.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 15 ianuarie 2002

Actualitate

» Hingherii au fost amendati pentru tulburarea linistii publice
» Zapada de pe trotuare nu se curata, se… topeste
» Serviciul de Ambulanta Olt a primit patru masini
» Asociatiile de locatari cu datorii – luate la bani marunti
» Toate blocurile vor avea contor de apa
» Pe strada Caracal, la numarul 110 locuieste un… plop
» Spitalul Judetean Tirgu Jiu nu are autorizatie sanitara de functionare
» „Majuru“ corespondeaza cu ministrul Cozminca, iar primarul e suspect de…tiribomba!
» Ce nu se fura se sparge, iar ce e de spart se tine „in siguranta“
» Primarii din comunele doljene pot scapa de cozile facute de beneficiarii venitului minim garantat
» Disponibilizare cu contestare la AVIOANE Craiova
» Guvernul se distreaza pe nervii si pe banii proprietarilor de terenuri
» Firmele vor cunoaste succesul numai alaturi de o banca puternica
» 415.000 de tone de carbune vor asigura energia termica pina la sfirsitul iernii
» Angajatorii sint obligati sa instituie controale medicale periodice pentru salariati
» Credite de 2,64 milioane de euro pentru IMM
» Diverse

Local

» Unii turisti romani sustrag buletinul unei rude si ii inlocuiesc poza
» Autoritatile publice mehedintene trebuie sa isi prezinte declaratiile de avere
» Abdul Razzak Saadi din Craiova a inselat cu 1,88 miliarde de lei o firma din Oradea
» Amenzi de peste 2,6 miliarde de lei pentru incalcarea legislatiei financiare
» Eugen Livezeanu a fost adus sub escorta la Arad
» Pat Cox, un atu pentru Romania
» Pastunii vor face totul pentru a zadarnici capturarea mollahului Omar
» In Oltenia exista Gazeta de Sud… si alte ziare
» Primarul Bulucea a purtat banderola de grevist
» Un tinar si-a dat foc, apoi a incercat sa zboare
» In cantinele scolare craiovene se maninca putin si prost
» Zeci de miliarde de lei pentru reteaua de apa si canalizare din Tirgu Jiu
» Greva la Primaria Craiova
» Placuta corectoare
» Au aparut hotii de calorifere

Dolj

» „Pina la proba contrarie, in Dolj nu exista corupti“
» Blocada pe Dunare continua

Gorj

» Senator de Gorj implicat intr-un accident rutier
» Colonelul Constantin Codita zicea ca politia nu are bani sa urmareasca mafiotii prin toata tara
» Societati comerciale gorjene inchise temporar

Sport

» Ferrari il curteaza pe Montoya
» Kuerten ar putea fi indisponibil patru luni
» Echipele gorjene isi schimba antrenorii
» Andrei Pavel merge mai departe
» Plecarea lui Netoiu depinde de raspunsul unor seici
» „Florin Marin sa ia lecitina!“
» Panc va reveni la Extensiv
» Adrian Voinea a debutat cu dreptul
» Lucescu cauta fundasi
» Minerul Matasari nu poate fi „satelit“ pentru Pandurii
» O ultima oferta pentru Beckham
» Zinedine Zidane tine dieta

Opinii

» Alegerile anticipate pentru Consiliul General al Capitalei – un test pentru viitor

Top