22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii din satul Bistrita Noua nu se duc la scoala

Copiii din satul Bistrita Noua nu se duc la scoala

La jumatatea distantei dintre comuna Ganeasa si Popasul turistic Padurea Sarului, se afla un drum de tara, care duce spre satul Bistrita Noua din judetul Olt. Acesta se afla la doar doi kilometri de Drumul European 70 (DJ 65), dar cind ninge este complet izolat de lume. Satul este arondat orasului Piatra Olt, insa se afla la aproape sapte kilometri de satul Piatra, considerat „inima“ orasului.

Tot atitia kilometri trebuie sa faca pe jos si elevii de gimnaziu si liceenii, ca sa ajunga la Scoala generala sau la Grupul Scolar din Piatra, pentru ca in satul lor nu este decit o scoala primara. Copiii nu au nici o sansa sa se „plictiseasca“ pe drum, cei sapte kilometri fiind compusi din doi kilometri de drum prafuit, o trecere peste soseaua europeana, fara zebra sau alta semnalizare, alti vreo patru kilometri de drum de tara si o trecere pe un pasaj peste 11 linii de cale ferata. Si asta nu inseamna nimic fata de peripetiile din sezonul rece, cind drumul devine foarte anevoios. „Norocul“ copiilor intervine atunci cind ninsorile sint puternice, iar drumul de acces in satul lor este complet blocat. Secretarul Primariei Piatra Olt, Petrisor Stoica, spune ca sint probleme in fiecare an pe acest drum: „Din cauza ca nivelul drumului este mai jos cu peste un metru de cel al cimpului, pe drum se acumuleaza mari cantitati de zapada. Nici chiar plugurile pe care le folosim la deszapezire nu sint in stare sa intre pe drum.

Zilele trecute, cind a nins mai puternic, iar s-a blocat drumul si am cerut ajutorul celor de la Drumuri Judetene, care au intervenit cu un utilaj mai puternic si abia au reusit sa-l deblocheze.“ Blocarea drumului in zilele de iarna grea ii afecteaza nu numai pe scolari, ci si pe ceilalti sateni. Acestia nu pot iesi din sat pentru a merge la serviciu sau pentru a-si lua mincare.

Secretarul Primariei Piatra Olt a spus insa ca de fiecare data cind se intimpla acest lucru se face tot posibilul pentru ca drumul sa fie deszapezit cit mai repede. La rindul sau, seful Sectorului de urbanism din cadrul acestei primarii, Tudor Mioc, a spus ca anul trecut s-au inceput lucrarile pentru balastarea acestui drum, dar, din lipsa fondurilor, lucrarile au fost sistate, urmind sa fie reluate la primavara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS