20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnii dintre elevi vor continua invatamintul obligatoriu de noua ani in scoli generale

Unii dintre elevi vor continua invatamintul obligatoriu de noua ani in scoli generale

Aproximativ sase la suta dintre absolventii claselor a Vlll-a vor continua, in anul scolar 2003-2004, invatamintul obligatoriu de noua ani in scoli generale, iar ceilalti vor urma clasa a lX-a la licee si la grupuri scolare, a declarat ieri Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii.

Potrivit oficialilor Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), la terminarea celor opt clase, elevii vor fi repartizati in licee si grupuri scolare cu ajutorul computerului, pe baza optiunilor si a rezultatelor la invatatura obtinute in clasele V-Vlll. Scolarii cu medii mai mici vor continua pregatirea intr-o scoala generala. In cazul in care scoala generala dispune de cadre didactice calificate pentru a preda materia clasei a IX-a (profesori care au absolvit invatamintul superior de lunga durata), elevii vor urma acest an de studiu in aceeasi unitate in care s-au pregatit din clasa a V-a. Daca scoala generala are mai multi profesori absolventi ai invatamintului superior de scurta durata, elevii vor fi transferati la alta scoala generala, superioara celei in care au invatat patru ani, a explicat Andronescu.

Indiferent de unitatea de invatamint in care elevii vor invata in clasa a lX-a (scoala generala, liceu sau grup scolar), programa de studiu va fi aceeasi, a precizat ministrul. La sfirsitul clasei a lX-a, absolventii invatamintului obligatoriu vor sustine examen de capacitate, din materia celor cinci ani de studiu (clasele V-lX). In functie de rezultatele la examen si de optiuni, elevii vor ramine in liceul in care au urmat clasa a lX-a sau se vor transfera in alte unitati de invatamint.

Reprezentantii MEC vor stabili, in perioada urmatoare, modificarile in disciplinele pentru examenul de capacitate, astfel incit acestea sa corespunda prevederilor Legii invatamintului. „Problema care apare este daca Istoria romanilor si Geografia Romaniei vor fi studiate in continuare in clasa a Vlll-a sau daca va fi modificata programa, astfel incit respectivele materii sa fie studiate in clasa a lX-a“, a declarat Vasile Molan, secretar de stat in MEC. Vor fi operate si unele modificari in programa de Limba romana, dar toate schimbarile vor fi cunoscute de elevi in timp util, pentru ca, in anul 2002, organizarea invatamintului obligatoriu de noua ani si a examenului national de capacitate reprezinta principala preocupare a MEC, a mai spus secretarul de stat.

De asemenea, va fi modificata si programa de bacalaureat pentru absolventii invatamintului obligatoriu de noua ani. Din statisticile actuale reiese ca 65 la suta dintre absolventii invatamintului obligatoriu de opt ani erau admisi la liceu, intre 29 si 30 la suta intrau la scoli profesionale, iar cinci-sase la suta nu mai continuau scoala.

Prelungirea cu un an a invatamintului obligatoriu le va permite absolventilor care nu vor sa urmeze liceul sa-si gaseasca mai usor un loc de munca, avind virsta legala la care pot fi angajati. In plus, cei care vor urma liceul vor avea mai mult discernamint in alegerea unitatii de invatamint ale carei cursuri vor sa le urmeze, a declarat, cu aceeasi ocazie, Valentin Matrosenco, directorul Colegiului National „Sfintul Sava“ din Bucuresti. „In liceul pe care il conduc intra anual, in clasa a lX-a, 200 de elevi de la 150 de scoli generale.

Dintre acestia, cel mult unul sau doi se transfera la alt liceu pentru ca nu pot face fata exigentelor unei scoli de elita. Prin noul sistem, cei care simt ca nu vor rezista ritmului de pregatire din liceu pot, dupa clasa a lX-a, sa se mute in alta unitate, daca nu se vor autoelimina din cauza rezultatelor la examenul de capacitate“, a mai spus Matrosenco. Reprezentantii MEC s-au intilnit ieri la sediul ministerului, cu fosti si cu actuali secretari de stat din invatamintul preuniversitar si cu directori de licee, pentru a discuta despre introducerea, incepind din anul 2003, a invatamintului obligatoriu de noua ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS