14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania trimite in Afganistan militari profesionisti

Romania trimite in Afganistan militari profesionisti

Romania va trimite in Afganistan, in aceasta luna, 48 de militari profesionisti si un avion C130 Hercules, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, secretarul de stat in MApN, George Maior. Acesta a precizat ca este vorba despre un pluton de politie militara, echipajul avionului C130 si trei ofiteri de legatura (unul in Afganistan si doi la Comandamentele Strategice din Marea Britanie). Vor fi avute in vedere capacitati aditionale, in functie de solicitarile fortei multinationale de asigurare a securitatii in Afganistan, in functie de dinamica situatiei si evolutiile ulterioare, a mai spus Maior. El a adaugat ca initial s-a discutat ca Romania sa trimita si instructori militari de deminare, dar deocamdata acest lucru nu s-a stabilit clar. Misiunea principala a Brigazii multinationale din Afganistan este de a oferi asistenta guvernului interimar afgan pentru protectia securitatii in Kabul si in imprejurimi, conform Rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU.

Este posibil ca forta multinationala sa asiste guvernul afgan pentru pregatirea si antrenarea propriei forte de securitate, a aratat George Maior. El a adaugat ca acordul tehnico-militar, semnat in 4 ianuarie cu guvernul afgan, va fi inclus in memorandumul de intelegere intre tarile participante la forta multinationala de securitate, printre care si Romania, care va fi semnat, probabil joi, la Londra. Romania va fi reprezentata de secretarul de stat in MApN, seful Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare din MApN, George Maior. Mandatul fortei multinationale este de sase luni, iar costurile participarii la aceasta misiune revin in totalitate statelor participante.

Cheltuielile care revin Romaniei au fost estimate la 6 milioane de dolari si vor fi suportate de la bugetul MApN, in acest sens urmind sa fie adoptata in curind o hotarire de guvern. Cheltuielile de personal se ridica, pentru sase luni, la 29,5 miliarde de lei, pentru un ofiter suma alocata este de 40 de dolari pe zi, iar pentru militari angajati cu contract si maistri militari suma este de 30 de dolari pe zi, a anuntat, in aceeasi conferinta de presa, Serban Lungu, directorul Directiei Planificare Integrata a Apararii.

Dislocarea propriu-zisa a militarilor romani in teren va avea loc dupa 10 ianuarie, dupa semnarea memorandumului de intelegere si primirea notificarii oficiale din partea Marii Britanii (tara care conduce timp de trei luni operatiunile fortei de securitate). George Maior a subliniat ca este adevarat ca Romania este singurul stat partener NATO care participa la forta multinationala, dar Romania a facut aceasta oferta ca membru al coalitiei impotriva terorismului, asumindu-si rolul de stat european ce participa la asigurarea securitatii la nivel global si participarea la aceasta misiune nu are legatura cu aspiratiile noastre nord-atlantice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS