14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrizonierii ghetii de pe Giurgiu 13 au fost salvati

Prizonierii ghetii de pe Giurgiu 13 au fost salvati

• Alti peste 30 de marinari asteapta ca Dunarea sa se dezghete • Spargatoarele de gheata lipsesc din dotarea Porturilor Moldova Veche si Orsova

Cei patru marinari-trei barbati si o femeie, blocati de patru zile pe remorcherul Giurgiu 13, in zona localitatii Moldova Veche, au fost salvati ieri, in jurul orei 14.00, in urma unei actiuni spectaculoase. Cei patru erau in stare de soc, dupa ce au ramas fara apa, mincare si combustibil pentru incalzire. Actiunile de salvare s-au desfasurat cu ajutorul unui elicopter, pus la dispozitie de Ministerul de Interne. Imediat dupa ce au fost urcati la bord, cei patru au fost transportati de urgenta la Spitalul din Moldova Veche, fiind in afara oricarui pericol. Remorcherul Giurgiu 13, ramas fara oameni la bord, pluteste in deriva, in aval, echipajele de interventie temindu-se ca se va izbi de pilonii podului din apropiere. 16 nave sint in continuare blocate pe Dunare, in dreptul Portului Moldova Veche, din cauza sloiurilor si a unui pod de gheata. Unele dintre nave plutesc in deriva, fiind oricind in pericol sa se loveasca de mal. In lipsa utilajelor necesare, capitania Portului Moldova Veche a cerut sprijin politiei si Protectiei Civile. Spargatoarele de gheata necesare deblocarii circulatiei navale in perioada de iarna lipsesc insa din dotarea Porturilor Moldova Veche si Orsova. Daca gheata nu va ceda, Comisia locala a dezastrelor Caras-Severin si specialisti de la Exploatarea Miniera vor incerca sa dinamiteze podul de gheata, pentru a crea un culoar de trecere.

La Portile de Fier I si II, situatia este sub control

Marinarii de pe nava ucraineana Celiabinsk sint inca izolati printre blocurile de gheata, in aval de barajul Portile de Fier I, dar autoritatile romane le garanteaza asistenta necesara. Potrivit sefului capitaniei Drobeta Turnu Severin, ei au asigurate, in acest moment, alimentele si combustibilul pentru incalzire, aflindu-se in asteptarea deblocarii senalului navigabil. Si in dreptul ecluzei romanesti de la Hidrocentrala Portile de Fier II sint doua convoaie – impingatorul Bondar 96 si slepul motor Dunarea 3, incarcate cu griu si porumb din Ungaria, cu destinatia Constanta. Echipe de interventie supravegheau ieri zona, pentru a nu fi afectat barajul hidrocentralei. Lipsa dotarii necesare face insa imposibila spargerea ghetii, echipajele asteptind ca temperaturile sa creasca, pentru ca vasele sa-si reia cursul. Peste 30 de marinari se afla inca pe Dunare, blocati pe nave.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS