18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePentagonul nu stie daca mollahul Omar se afla la Baghran

Pentagonul nu stie daca mollahul Omar se afla la Baghran

Pentagonul nu mai este sigur ca mollahul Mohammad Omar, liderul spiritual al talibanilor, care a disparut, se afla in regiunea Helmand, in sudul Afganistanului, unde este cautat de afgani si americani. „Nu stiu daca mollahul Omar s-a aflat vreodata in acel loc“, a declarat luni contraamiralul John Stufflebeem, un purtator de cuvint al departamentului apararii, care a subliniat ca Pentagonul va renunta sa mai speculeze in ceea ce priveste locul unde s-ar putea afla cei doi celebri inamici publici, Osama bin Laden si mollahul Omar.

Presedintele guvernului provizoriu afgan, Hamid Karzai, a promis duminica predarea liderului talibanilor – care ar fi putut fugi pe motocicleta din regiunea Baghran – si predarea unor lideri ai Al-Qaida in cazul in care sint capturati in tara sa. „Daca il gasim pe mollahul Omar, il vom aresta, in orice moment“, a declarat liderul afgan, intr-un interviu acordat canalului de televiziune american NBC, adaugind ca isi va respecta promisiunea de a-l preda pe acest criminal Statelor Unite. Forte speciale americane i-au asistat pe luptatorii antitalibani angajati in stringerea armelor, in cursul tratativelor pentru predarea pasnica a talibanilor incercuiti in sectorul de la Baghran. John Stufflebeem a adaugat, insa, „noi am facut, fara nici o indoiala, ipoteze foarte avansate, crezind ca negocierile erau desfasurate in numele mollahului Omar. Fortele talibane negociau cu cele antitalibane pentru predarea lor sau pentru alte lucruri“.

Potrivit amiralului, transfugii au avut arme iar citiva dintre ei au putut da bani pentru a scapa. „Din cite stiu, ei nu au lut prizonieri si probabil ca talibanii s-au dus in munti“, a mai spus el. Secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, mentionase la mijlocul lunii decembrie ca exista o recompensa de 10 milioane de dolari pentru prinderea lui Omar. Aceasta cifra insa care nu figureaza pe nici un document oficial, nu a fost confirmata nici de Departamentul de Stat si nici de Pentagon. Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, Richard Boucher, a declarat, vineri, ca secretarul de stat, Colin Powell, dupa ce a propus o recompensa de „25 de milioane de dolari pentru informatii care sa se soldeze cu prinderea lui Osama bin Laden si a altor lideri ai Al-Qaida“, a dat ordinul ca oferta sa fie extinsa la informatii care impiedica un act de terorism impotriva Statelor Unite sau prin care sa fie aduse in justitie persoanele care au comis un asemenea act.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS