11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAflux redus de cetateni romani la frontierele statelor Schengen

Aflux redus de cetateni romani la frontierele statelor Schengen

Traficul cel mai mare de cetateni romani s-a inregistrat, dupa 1 ianuarie, la frontiera Italiei, unde au existat si unele incidente, a declarat ieri purtatorul de cuvint al MAE, Victor Micula, precizind insa ca numarul celor care au dorit sa beneficieze de suspendarea vizelor a fost sub asteptari.

Micula a afirmat ca, la intrarea in Italia, au fost intoarse de la granita cinci persoane, care nu aveau suma de bani necesara, si patru soferi de tir, care nu aveau vize, acestia avind nevoie de vize, pentru ca desfasoara operatiuni economice in statele UE.

De asemenea, a existat un incident, tot la frontiera italiana, unde trei sportivi (jucatori de tenis de masa) impreuna cu antrenorul lor, care erau invitati la un concurs la Brescia, au fost impiedicati, initial, de autoritatile de la frontiera sa intre in Italia, pentru ca nu aveau bani suficienti. Problema a fost rezolvata, in cele din urma, pentru ca in invitatia primita de sportivii romani se specifica faptul ca toate cheltuielile urmeaza sa fie suportate de organizatori.

Autoritatile romane au urmarit miercuri, cu atentie, aeroporturile din Germania, pentru ca in 2 ianuarie, Agentia TAROM si-a reluat zborurile cu aceasta destinatie, dar nu s-a inregistrat nici un incident, a precizat Micula. Numarul cetatenilor romani care au dorit sa profite cit mai repede de masura luata de UE privind eliminarea vizelor si sa intre in spatiul Schengen din primele zile ale lui 2002 a fost sub asteptarile autoritatilor.

In Grecia, de exemplu, nu a intrat nici un roman in aceste doua zile, a mai spus Micula. Peste 30 de consuli romani au fost prezenti, din noaptea de 1 ianuarie, la aeroporturile si punctele de trecere a frontierei din Grecia, Ungaria, Italia, Germania, Austria, Italia, Slovenia, Spania si Franta, iar principala lor misiune a fost acordarea de asistenta cetatenilor romani, in masura in care functionarii de la punctele de trecere a frontierei nu erau la curent cu decizia de ridicare a obligativitatii vizelor.

Consulii romani se vor intoarce in tara pentru ca deja au reintrat in tura politistii de frontiera care au lucrat in 1 ianuarie si care sint la curent cu noile reglementari privind politica de vize, a precizat Victor Micula.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS