28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritatile australiene se mobilizeaza pentru a evita extinderea incendiilor

Autoritatile australiene se mobilizeaza pentru a evita extinderea incendiilor

Pompierii australieni au mobilizat ieri elicoptere si buldozere pentru a incerca sa salveze locuintele dintr-un cartier foarte populat din Sydney, unde rafalele de vint si canicula au intensificat incendiile din jurul orasului.

Buldozerele au trasat o brazda de 250 de metri lungime pentru a impiedica raspindirea focului, care se apropia periculos de locuintele din cartierul Epping, in nord, si Turramurra, in sud, la numai 15 kilometri de centrul orasului Sydney. „Sintem inca ingrijorati ca focul s-ar putea extinde in Parcul national Lane Cove si am trimis elicoptere si alte mijloace de stingere a incendiilor in aceasta zona“, a afirmat John Winter, purtatorul de cuvint al pompierilor din New South Wales. In urma incendiilor din 1994 din acest parc, au fost distruse peste 100 de locuinte. Autoritatile au recurs la elicoptere speciale pentru stingerea incendiilor, care se extind din cauza vintului si a temperaturilor caniculare, de pina la 35 de grade Celsius. „Astazi este cea mai proasta zi. Trebuie sa luptam impotriva unui foc extins pe circa 2.000 de kilometri, intr-o zi in care nu visez altceva decit sa sar intr-o piscina“, a afirmat Phil Koperberg, coordonator al operatiunilor de lupta impotriva incendiilor din statul New South Welles. „Sint cele mai rele conditii pentru pompieri. Temperaturi ridicate, vint in rafale si putina umiditate – toate acestea fac extrem de dificila stingerea incendiilor“, a declarat directorul biroului meteorologic local, Kevin O’Loughlin.

Citeva sute de persoane care au fost evacuate din apropierea orasului Sydney au revenit la casele lor, dar purtatorul de cuvint al pompierilor, Ian Krimmer, a avertizat ca este posibil sa fie necesare noi evacuari. Bob Debus, ministru pentru operatiuni de urgenta in New South Wales, a afirmat ca in lupta impotriva incendiilor au fost angajate 20.000 de persoane si peste 60 de avioane si elicoptere. Bob Carr, premier al statului, a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze elicoptere de tip Erickson, capabile sa arunce cite 9.000 de litri de apa la un singur transport.

Circa 150 de locuinte au fost distruse in primele trei zile dupa izbucnirea incendiului, care a distrus in total 300.000 de hectare de teren, a devastat parcuri nationale si ferme si a provocat moartea a mii de oi. Jumatate dintre incendii sint provocate, iar politia a retinut deja sase barbati si 14 adolescenti. Pedeapsa maxima pentru vinovati este de 14 de ani de inchisoare. Bob Carr a afirmat ca intentioneaza sa ceara autoritatilor judiciare sa ii condamne pe minorii vinovati sa curete casele victimelor incendiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS