Tinerii satelor au inceput tot mai mult sa tinjeasca la statutul de oraseni. Asa ca natalitatea a inceput sa scada, iar batrinii si satenii de virsta a doua formeaza majoritatea populatiei. Partea rea este ca pamintul ramine nelucrat, batrinii devin tot mai neajutorati, o data cu trecerea anilor si comuna parca imbatrineste si ea. Dar asta nu inseamna ca ei si-au pierdut rostul, pentru ca, de cele mai multe ori, sint primii care fac cinste comunei. Nu degeaba se spune ca ?cine nu are batrini sa isi cumpere?.
Cel mai batrin locuitor din comuna Rotunda are 94 de ani. Pentru virsta sa se poate spune ca Ivan Alexie este inca in putere. Asezat pe banca din fata portii, el isi odihneste parca toata oboseala acumulata de-a lungul vietii. Fata lui, care il ingrijeste acum, spune ca starea buna a sanatatii tatalui ei se datoreaza unei vieti cumpatate, fara excese si fara vicii. Ivan Alexie nu a fumat niciodata. Dar o tuica sanatoasa de pruna nu refuza mos Alexie nici acum, ca nu strica…
200.000 de lei dupa o viata de munca
Batrinul a fost zece ani in armata si in al doilea razboi mondial a fost trimis pe front in Rusia. Mos Alexie are o mare suparare: dupa o viata de munca nu i s-a dat si lui o bucata de pamint: ?Primarele care a fost nu mi-a dat pamint. A zis ca nu are sa-mi mai dea si mie?, a spus batrinul cu glasul tremurind. Pensia pe care o primeste Ivan Alexie dupa toti anii de colectiv, insumata cu pensia de veteran de razboi, este de numai 200.000 de lei.
Zilele lui Ivan Alexie se scurg incet, mereu la fel, petrecute pe banca din fata portii. Batrinul stie ca nu mai sint multe si asteapta cu resemnare momentul in care se va intilni cu toti cei dragi care au plecat inaintea lui: ?Acum astept sa-mi vina ceasul, ca am trait destul!?, a spus mos Alexie fara regrete.