16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNecesarul de carbune este asigurat in proportie de 95%

Necesarul de carbune este asigurat in proportie de 95%

• Severinenii nu se mai pot debransa de la reteaua termica • Necesarul de combustibil lichid va fi asigurat in timp util

Apropierea sezonului rece ii determina pe reprezentantii Prefecturii Mehedinti si pe cei ai Primariei Drobeta Turnu Severin sa faca toate demersurile pentru asigurarea unui confort termic in apartamente in iarna acestui an. Prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, a avut o noua intilnire, la sfirsitul saptaminii trecute, cu reprezentantii unitatilor direct implicate in procesul de termoficare din municipiu, dar si cu agentii economici care au mari datorii catre furnizori, pentru recuperarea restantelor existente. Cele mai mari datorii le au asociatiile de locatari-proprietari, Spitalul Judetean Mehedinti, SC CICERO SA, METEXCOM, ATCOM si alte societati.

Primaria Drobeta Turnu Severin se numara printre debitori, cu sumele ce reprezinta subventia ca diferenta de pret si subventia pentru populatia defavorizata. Din necesarul de 131 de miliarde de lei, bani ce ar trebui alocati pentru subventia energiei termice catre populatia defavorizata si subventia ca diferenta de pret, primaria are la aceasta ora asigurate doar aproximativ 40 de miliarde de lei. Directorul Regiei Autonome LOTUS, Ilie Rachieru, a declarat ca o situatie „dezastruoasa“ se inregistreaza in cazul asociatiilor, in ciuda formarii unor comisii care s-au deplasat pe teren pentru recuperarea debitelor: „Am incercat sa trecem la executarea silita a asociatiilor, dar nu avem ce sa executam. Mai mult, de doua luni am depus dosarele la executori, am platit comisioanele aferente, dar degeaba“. Datoriile catre RA LOTUS depasesc in prezent suma de 60 de miliarde de lei. Prefectul de Mehedinti a declarat ieri ca spera intr-o rezolvare favorabila a situatiei, intr-un timp cit mai scurt: „Am semnale ca situatia incepe sa se indrepte. Din pacate, exista persoane care lucreaza la societati rentabile si care nu-si platesc datoriile la asociatii. Vom face toate demersurile pentru a recupera restantele existente la aceasta data. Hotaririle judecatoresti date in cazul acestor asociatii trebuie puse in aplicare“. Pina in prezent, pentru iarna 2001/2002, din necesarul de carbune au fost asigurate aproximativ 95 de procente, in timp ce combustibilul lichid reprezinta aproximativ 56%. Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Constantin Sirbulescu, a declarat ca va lua legatura, in perioada urmatoare, cu una dintre rafinarii pentru completarea stocului necesar de combustibil lichid. Deoarece numarul debransarilor de la reteaua termica se afla in crestere simtitoare, RA LOTUS Drobeta Turnu Severin a luat hotarirea sa nu mai aprobe nici o astfel de solicitare.

Orsovenii cauta surse alternative de incalzire a apartamentelor

Nici in municipiul Orsova situatia nu este mai buna. Mai mult de jumatate dintre orsoveni au solicitat debransarea de la reteaua termica. Locuitorii municipiului incearca de pe acum sa gaseasca alte surse de incalzire pentru a trece cu bine iarna. Datoriile asociatiilor de proprietari catre Societatea de Gospodarire Comunala depasesc 600 de milioane de lei. Pentru un transport de 1.500 de tone combustibil lichid usor, este nevoie de mai mult de 16 miliarde de lei, o suma destul de mare in conditiile in care datoriile cresc de la o perioada la alta. In aceasta iarna, familiile cu un venit lunar mediu net/persoana de pina la 900.000 de lei vor primi 700.000 de lei, cele cu venituri intre 900.001 si 1.100.000 de lei – 420.000 de lei, cele cu venituri intre 1.100.001 si 1.400.000 de lei – 210.000 de lei, iar cele cu venituri intre 1.400.001 si 1.800.000 de lei – 110.000 de lei. In acelasi timp, facturile la energia termica vor contine cel putin cinci zerouri in coada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS