23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024

Comunicat

In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 112/30.08.2001, urmatoarele fapte savirsite in afara teritoriului tarii de cetateni romani sau de persoane fara cetatenie domiciliate in Romania constituie infractiuni si se pedepsesc dupa cum urmeaza:

„ART. 1 – (1) Intrarea sau iesirea dintr-un stat strain prin trecerea ilegala a frontierei acestuia, savirsita de catre un cetatean roman sau de o persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul Romaniei constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la doi ani.

(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a fost savirsita in scopul sustragerii de la executarea unei pedepse, pedeapsa este inchisoare de la sase luni la trei ani.

(3) Tentativa se pedepseste.

ART. 2 – (1) Fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie domiciliate pe teritoriul Romaniei, care racoleaza, indruma sau calauzeste una ori mai multe persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei unui stat strain sau care organizeaza una ori mai multe dintre aceste activitati ilegale, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la doi la sapte ani.

(2) Tentativa se pedepseste.

ART. 3 – Initierea sau constituirea unei asocieri in scopul savirsirii infractiunii prevazute la art. 2 ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unei astfel de asocieri se pedepseste cu inchisoare de la trei la zece ani.“

Bunurile sau valorile care au servit sau care au fost destinate sa serveasca la savirsirea infractiunilor prevazute la art. 1-3 ori care au fost obtinute prin savirsirea acestor infractiuni, daca sint ale infractorului, se confisca.

Aducem la cunostinta faptul ca cetateanului roman condamnat in temeiul dispozitiilor art. 1-3 din ordonanta cu numarul de mai sus i se refuza eliberarea pasaportului sau, dupa caz, i se suspenda dreptul de folosire a acestuia pe o perioada de cinci ani.

Maior Oana Gheorghita

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS