17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn atac terorist sau un cutremur pot determina caderea unei burse

Un atac terorist sau un cutremur pot determina caderea unei burse

Singerosul atentat care a zguduit America nu a ramas fara urmari asupra bursei. Aruncarea in aer a cladirii unei burse sau zguduirea ei din temelii la un cutremur nu sint cauzele directe ale caderii ei. Aceste evenimente au urmari negative asupra increderii investitorilor in companiile in care au investit si dau nastere la ceea ce se numeste pe piata de capital „incertitudini“ (contingencies). Incertitudinile sint conditii imprevizibile existente la incheierea bilantului, care pot fi sau nu indeplinite, ele fiind legate de anumite fenomene sau evenimente economice sau politice, dar care vor influenta rezultatele reale ale societatii. Acestea au la baza evenimente interne sau de conjunctura, de importanta deosebita care influenteaza rezultatele din activitatea de baza, reflectate in bilant si expuse in raportul anual al societatii (Exceptional Items) si evenimente importante care influenteaza in mod deosebit rezultatele altor activitati decit cele de baza ale societatii (Extraordinary Items).

Investitorii nu au de unde sa stie imediat dupa producerea atacului sau cutremurului daca societatea unde au cumparat actiuni va fi afectata sau nu, cautind raspuns la intrebari de genul: ce pierderi va inregistra compania?, de unde va cumpara petrol si cu cit?, se vor mai cauta produsele ei in perioada urmatoare de criza?, cit de afectata va fi compania de masurile de represalii sau de reconstructie luate de guvern? etc.

Din punct de vedere economic, evenimente ca acelea de saptamina trecuta merg dincolo de presiunea psihica de strada, generind in mintea oamenilor o perceptie negativa fata de economie. Inchiderea temporara a pietei bursiere este in masura sa dea timpul necesar investitorilor sa raspunda la aceste intrebari si totodata sa mentina increderea populatiei in economia tarii respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS