14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectorii de la Camera de Munca au inceput vinatoarea patronilor care au angajati la negru

Inspectorii de la Camera de Munca au inceput vinatoarea patronilor care au angajati la negru

Munca la negru este un fenomen din ce in ce mai greu de controlat. Aceasta pentru ca, de cele mai multe ori, cei care poarta vina nu sint angajatorii, ci angajatii, care fie nu isi cunosc drepturile, fie sint de acord sa cada la invoiala cu patronul, pentru a cistiga, acolo, vreo citeva sute de mii de lei. Este adevarat ca nici angajatorii nu se prea obosesc sa respecte legea, pentru ca bietul angajat este cel mai la indemina de pe care sa tragi, caci, prin concediere, de acesta se poate scapa cel mai repede. Mai dificil este sa ticluiesti facturile.

In angrouri sint in general cei mai multi angajati la negru. Exista insa si patroni cu frica inspectorilor de munca, asigurindu-le angajatilor drepturile. Este foarte greu de depistat o persoana care lucreaza la negru. Cea mai la indemina cale este aceea de a-i lua o declaratie angajatului, in care acesta declara pe proprie raspundere ca primeste salariul minim pe economie. O alta modalitate de depistare a celor care lucreaza la negru sint sesizarile pe care cei aflati in aceasta situatie le fac la Camera de Munca Gorj. Acestea insa sint cele mai periculoase, pentru ca un patron isi poate da seama foarte repede de la cine a pornit reclamatia si, in consecinta, poate trece la masuri radicale. Cel dat afara isi pierde astfel locul de munca, de cele mai multe ori, instanta urmind sa hotarasca de partea cui este dreptatea. Legat de prima modalitate de lucru, aceasta este de durata, in sensul ca implica un volum mare de lucru, necesitind confruntarea datelor culese in teren cu cele aflate in evidentele Camerei de Munca. Dupa asta, urmeaza aplicarea amenzilor. O situatie alarmanta este ca in judetul Gorj, inspectorii descopera frecvent cazuri in care copiii sint pusi sa munceasca, fara a avea forme legale.

„Se strecoara multi pe linga lege“

In aceasta saptamina, Camera de Munca Gorj a efectuat numeroase controale privind munca la negru, ultimul derulindu-se in angroul Rodna, din Piata Centrala. Inspectorii au fost recunoscuti imediat de catre vinzatori si patroni, vestea raspindindu-se cu repeziciune la toata lumea. Patronii au devenit mai agitati, unii angajati au inceput sa zimbeasca in coltul gurii, altii au devenit palizi. Toti au dat insa declaratii cum ca isi iau salariile prevazute de lege. Unii patroni pareau impasibili la tot ceea ce se intimpla: „La mine au venit a patra oara in acest an. Nu au ce sa imi gaseasca, pentru ca eu nu am angajati la negru si nu vreau sa am probleme. Controalele astea sint si nu sint eficiente. Ar fi bune daca ar fi facute cum trebuie. Se strecoara multi pe linga lege: mai o factura, mai o chestie. Stie toata lumea ce se intimpla. Acum se verifica daca am facut carte de munca, respectiv statele de plata. Oricum, nimeni nu este in regula pe aici. As spune ca doua treimi incalca legea. Si pe de o parte au si dreptate, pentru ca darile la stat sint foarte mari. Fiecare trage pentru el“, a spus Stefan Let, patron. In ceea ce priveste rezultatele, George Romanescu, inspector la Camera de Munca, a declarat: „Se efectueaza controale in permanenta. Numai saptamina asta am verificat peste 70 de angajatori si am luat declaratii la 90 de persoane, dintre care 60 erau femei. Pina in prezent am dat amenzi de 35.000.000 de lei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS