23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerele familii din Tirgu Jiu viseaza la locuinte ca vrabia la malai

Tinerele familii din Tirgu Jiu viseaza la locuinte ca vrabia la malai

Oricine isi doreste o locuinta perfecta, in care sa poata duce un trai decent. Din nefericire, tinerele familii din Tirgu Jiu nu prea au sanse de a-si gasi un camin, majoritatea locuind cu parintii, cite trei-patru persoane intr-o camera. Exista si cazuri disperate. Este vorba de cei care vor fi scosi in strada din casele nationalizate. Situatia este cu atit mai grava cu cit aceste familii au cite unul sau doi copii. Primaria Tirgu Jiu incearca sa asigure citeva locuinte sociale pentru tineri, insa citeva apartamente nu au cum sa rezolve problema.

La Primaria Tirgu Jiu au fost depuse peste 1.000 de cereri din partea celor care isi cauta o locuinta. Fiecare solicitare este motivata in diverse feluri. Unii asteapta de mai multi ani sa capete un apartament sau macar o garsoniera. Altii spera ca vor putea sa se mute in locuintele pe care primaria si-a propus sa le realizeze. Pina in prezent, la dispozitia municipalitatii exista citeva zeci de locuinte sociale, formate dintr-o camera si grupul sanitar aferent. Cererea a depasit posibilitatile fondului de locuinte pe care primaria il poate pune la dispozitie celor care au mare nevoie. In acest sens, Consiliul Local Tirgu Jiu a adoptat o hotarire, in care sint mentionate criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca aceia care solicita o camera. Cei fara casa vor putea locui acolo un timp limitat, pentru ca si altii trebuie sa mai simta protectia unui acoperis deasupra capului. Surse din cadrul primariei au precizat ca se vor realiza si locuinte sociale pentru tinerii casatoriti, care au virsta de pina in 35 de ani. In acest sens, au fost depuse documentele aferente si se spera ca, pina la sfirsitul acestei luni, sa vina si banii de la Ministerul Lucrarilor Publice, pentru realizarea infrastructurii. De asemenea, prin Agentia Nationala a Locuintelor se deruleaza si un proiect care prevede executia de locuinte prin credit ipotecar. Acestea vor fi realizate in functie de numarul de solicitari.

„Visam la o casa ca vrabia la malai“

Pina in prezent, tirgujienii nu s-au prea aratat interesati de varianta achizitionarii unei locuinte prin credit ipotecar. Principalul motiv ar fi si pretul cam piperat: 900.000.000 de lei. Peste 20 de familii isi duc traiul intr-unul din blocurile care par a-si pastra verticalitatea.

Viata acestor oameni este departe de a se apropia de normal: mizerie, baie comuna, tevi ruginite, viata traita pe jumatate. Trist este ca aici locuiesc familii in care majoritatea femeilor cu putin peste 20 de ani sint casnice si au cite unul, chiar doi copii. Ionela Viezure, de 22 de ani, locuieste de un an in blocul aflat doar la un kilometru de centrul orasului. „Aceasta este casa noastra: o camera si atit. Ii spal hainele micutului jos, in baie, cu toata lumea. De un an stam aici. Visam la o casa ca vrabia la malai. Aici platim o chirie de 180.000 de lei pe luna si incercam sa ne gasim altceva in alta parte, dar nu avem nici un ban. De-asta nici nu am depus cerere la primarie. Asta este! S-a mai imbolnavit copilasul, dar am scos-o noi la capat“. Constanta Cojocaru, de 22 de ani, este in maternitate si locuieste intr-o casa nationalizata. „Au venit si ne-au pus in vedere sa plecam imediat, ca nu mai este casa noastra. Fostii proprietari… Ne-am gindit, eu si cu sotul, sa facem cumva sa obtinem o locuinta, dar am ramas cu ideile. La camin nu am cum sa stau, pentru ca nu mai sint locuri. Sint foarte multe familii si deja stau claie peste gramada“, a spus Constanta Cojocaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS