12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe nu stiati despre corpul dumneavoastra

Ce nu stiati despre corpul dumneavoastra

• Omul poate distinge intre 130 si 250 de nuante de culori, iar adaptarea completa a ochiului la intuneric se face in cel putin 60 de minute.

• Parul creste cu 0,35 – 0,40 mm in 24 de ore. Luind in considerare totalitatea firelor, intr-o zi, parul se lungeste cu circa 30 de metri(!) Intr-un an, firul de par se lungeste cu aproximativ o jumatate de metru.

• In 24 de ore, unghiile de la miini cresc cu 0,086 mm, iar cele de la picioare cu 0,05mm. Intr-un an, unghia creste cu circa 6cm.

• Organismul uman elimina zilnic aproximativ 1 litru de transpiratie; dupa calculele specialistilor, suprafata secretoare a tuturor glandelor sudoripare de pe intreaga piele este de 5 mp.

• La un om adult, proportia apei in organism este de 60% (adica aproape doua treimi) in timp ce corpul unui sugar are 84% apa.

• Cresterea diferitelor segmente ale corpului nu se face in acelasi ritm, cu aceeasi viteza si nu este uniforma. De la nastere si pina cind omul devine adult, capul se mareste de doua ori, trunchiul de trei, membrele superioare de patru ori, iar membrele inferioare de cinci ori. Membrele superioare si inferioare au, la nastere, aceeasi lungime; ele reprezinta 33% din lungimea corpului. Deoarece ele cresc mai repede decit restul trunchiului, la pubertate, copilul are aspect de paianjen (cu membre lungi si trunchi mai scurt). Dupa pubertate, trunchiul recistiga intirzierea, astfel incit, catre 20 de ani – la fete si 23 de ani – la baieti, corpul isi recapata proportiile armonioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS