14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaximetristii nu vor sa intre in legalitate

Taximetristii nu vor sa intre in legalitate

Autoritatile amenintau, cu ceva timp in urma, ca taximetristii vor fi supusi, incepind cu 1 septembrie, la o serie de controale din partea Primariei Craiova si a politiei, pentru a constata daca se respecta prevederile Hotaririi Consiliului Local nr.43/2001, care aducea noi reglementari activitatii de taximetrie. Controalele se pare ca demareaza mai greu, avind in vedere ca luna a inceput de citeva zile, iar activitatea taximetristilor nu a fost inca tulburata de nici un astfel de eveniment. Mihai Dragu, viceprimarul Craiovei, a spus ca de saptamina aceasta vor incepe controalele. Termenul nu a fost insa stabilit cu exactitate. Taximetristii trebuie sa detina licente eliberate de Primaria Municipiului Craiova. Daca in urma controalelor efectuate se vor constata incalcari ale noilor prevederi, licenta de taximetrie va fi suspendata sau retrasa de primar sau de persoanele imputernicite de acesta.

Hotarirea consiliului local a facut mare zarva in breasla taximetristilor. Majoritatea sint nemultumiti si numai unii dintre ei vad si lucruri bune in noua hotarire. Marian Pripoi, taximetrist, este unul dintre cei care contesta utilitatea celor doua licente: „Nu era deloc necesar sa ni se ceara aceste licente. Atestatul este suficient pentru a practica taximetria. Asta nu este decit o manevra a mafiei. Cei de la politie si primarie au si ei masinile lor, dar putina lume stie asta. Asta urmaresc, sa elimine citi mai multi dintre noi, sa ramina ei, isi fixeaza tarife ridicate si atunci sa vezi jupuiala…“.


Neincredere in eficienta controalelor – „La noi, orice minune tine numai trei zile“

Laurentiu Tita, coleg de breasla, a spus ca hotarirea nu este rea, atita timp cit o respecta toata lumea: „Treaba e bine gindita, dar numai daca autoritatile se tin de aceste controale. Lucru de care ma cam indoiesc, pentru ca la noi orice minune tine trei zile. Acum or sa fuga toti cei care nu sint in regula si, daca aceste controale nu se repeta, or sa apara din nou rechinii. Atunci nu imi mai convine, pentru ca eu platesc impozit din trei in trei luni si ceilalti fac bani pentru ei. In prezent, din 4.300 de taximetristi, cit sintem, am inteles ca numai 460 si-au facut aceste licente“. Impozitul, o noua cheltuiala adaugata la cele pentru benzina, care tocmai s-a scumpit, si pentru inretinerea masinii, ii nemultumeste pe mai multi dintre minuitorii volanului: „Bineinteles ca decizia primariei nu este deloc un lucru bun. Macar daca ar fi benzina mai ieftina, dar, asa, trebuie sa muncesc pe rupte sa platesc impozitul si mie nu imi mai ramine nimic. Daca te mai si imbolnavesti doua-trei zile si intrerupi, deja nu mai faci fata cheltuielilor. Macar daca ne-ar lua numai primaria bani, nu tot orasul, pentru verificari si alte chestii…“, a spus Cristi Nita, taximetrist.

Pina in prezent au fost depuse numai 663 de dosare pentru obtinerea licentei pentru autovehicul si 679 de dosare pentru licenta conducatorilor auto. Ramine de vazut daca temutele controale promise de primarie, care intirzie sa fie puse in practica, vor ramine la stadiul de amenintare – pentru a-i impulsiona pe taximetristi sa-si obtina licentele, asa cum cred unii dintre ei, sau daca noile prevederi chiar vor reusi sa imbunatateasca atit cadrul in care se desfasoara activitatea de taxi, cit si bugetul primariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS