7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Flash

Milionul din septembrie nu mai este egal cu milionul din iunie. Din comuna Cruset doar 104 proprietari de terenuri care-si cultiva singuri pamintul au incasat 169 de milioane de lei pentru porumb. Diferenta pina la 354 de proprietari mai asteapta citeva zile cele peste 250 de milioane de lei pentru a se spune ca subventia acordata de guvern pentru cultivatorii de porumb a fost achitata la nivel de comuna.

La Cruset, creste an de an doar numarul saracilor. Pentru obtinerea ajutorului social de la Consiliul Local Cruset au depus dosare 320 de persoane, dintre care 106 persoane primesc deja ajutorul. 18 persoane cu handicap sever beneficiaza de ajutor si de asistent personal. Din cele 12 sate ale comunei, an de an se string catre primarie tot mai multi saraci.

Popa traieste cu tircovnicul. Tircovnicul parohiei Valuta din satul Marinesti, judetul Gorj, este…femeie si sotia preotului Dumitru Grigoroiu. La fiecare slujba, octogenarul preot cinta in altar, iar nevasta ii raspunde popeste din strana. Satenii au scos si un banc. Ei ii intreaba pe straini daca au mai auzit vreodata ca popa sa traiasca cu…tircovnicul.

Valuta vine de la…Drogu. Auzind de pedepsele care se aplica pentru consumatorii sau detinatorii de droguri, in urma cu mai multi ani, satenii din satul Drogu, judetul Gorj, au cerut schimbarea numelui satului in Valuta. Nimeni nu-si mai aduce aminte cine a botezat satul cu un nume atit de generic, dar toata lumea e sigura ca nici un fel de drog nu a intrat vreodata-n sat.

Toaca mica din rulment de bicicleta si toaca mare din taler de disc. In biserica din Valuta, construita in rind cu cei drepti, intri doar daca treci pe sub clopotnita. Enoriasii cu frica lui Dumnezeu nu se tem ca batrinul clopot o sa le cada-n cap, dar se uita cu invidie la inventia preotului, care a facut toaca mica dintr-un rulment de bicicleta si toaca mare dintr-un taler de disc. Dupa ce obiectele au fost sfintite nu mai troncane ca la utilajele de bastina.

Cruci de juramint. In Valuta de Jos, crestinilor care trec in lumea celor drepti li se fac doua cruci de lemn. Una se pune la mormint si una, careia ii spun cruce de juramint, se pune la gardul care desparte cimitirul de sosea. Cei cu stare si cu dare de mina beneficiaza si de un cavou in forma de cusca, avind acoperis de tabla, sau, dupa posibilitati, sub forma de stup de albine. Care o fi legatura intre toate acestea nimeni nu stie, dar daca unul o sa-si faca un cavou in forma de avion, pina se duce moda, se mai rinduie citiva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS