14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMii de hectare calamitate

Mii de hectare calamitate

Peste 141.700 de hectare de teren din judeţul Vâlcea cultivate cu porumb, ovăz, floarea-soarelui, cartofi, căpşuni, grâu, rapiţă de ulei, orz şi păşuni naturale sunt afectate de seceta excesivă, iar pagubele produse sunt de 124.000.000 de lei.

Conducerea Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea a întocmit ieri o nouă situaţie cu suprafeţele culturilor afectate de seceta excesivă din ultima perioadă. „Am făcut o situaţie cu culturile afectate, pe care am trimis-o şi la Prefectură. Vineri am văzut aproape toate culturile din judeţ şi, în prezent, sunt afectate de secetă 141.778 de hectare. Avem 18.034 de hectare cultivate cu porumb afectate peste 50% şi asta înseamnă cam 40% din suprafaţa totală cultivată în judeţ cu porumb. În ceea ce priveşte cultura de porumb, sunt comune în care plantele au început să se usuce. Dacă va ploua săptămâna aceasta sau cealaltă, porumbul îşi va mai reveni“, a declarat Florel Bădele, directorul adjunct al DADR Vâlcea. În judeţ, din cele 141.778 de hectare compromise de secetă, 109.403 hectare sunt păşuni naturale. „Păşunile suferă cel mai mult din cauza secetei. Toată suprafaţa de păşune e afectată peste 50%. Dacă nu plouă în următoarele zece zile, o să avem mari probleme cu hrana animalelor“, a precizat Florel Bădele.
Seceta excesivă a mai afectat: 90 de hectare de orz, 65 de hectare de rapiţă, 7.390 de hectare de grâu, 208 hectare cultivate cu căpşuni, 3.909 hectare cu cartofi, 179 de hectare de floarea-soarelui şi 2.500 de hectare cu ovăz. „Floarea-soarelui e, de asemenea, afectată peste 50% şi noi avem culturi doar în zona Bălceşti. Culturile de viţă-de-vie din judeţ nu sunt calamitate încă şi mai rezistă la secetă. Dacă seceta va persista, va fi şi viţa-de-vie afectată“, a menţionat Florel Bădele.

Pagube de peste 124.000.000 de lei

Directorul adjunct al DADR a mai spus că pagubele produse de secetă, conform situaţiei întocmite, sunt de 124.729.010 de lei. „Oamenii nu au primit despăgubiri de pe urma calamităţilor naturale. S-au dat despăgubiri doar la persoanele care au avut culturile asigurate. În Vâlcea nici o persoană nu a avut cultura asigurată“, a afirmat directorul adjunct al DADR. Conducerea DADR, împreună cu prefectura şi consiliul judeţean (CJ), urmează să aibă o întâlnire cu primarii din zonele în care există sisteme de irigaţii pentru a-i convinge pe oameni să creeze organizaţii ale udătorilor pentru a pune în funcţiune sistemele. „Noi sperăm ca la toamnă sau cel târziu la anul să punem în funcţiune sistemele pentru a fi irigate 11.000 de hectare. Primarii nu prea percutează şi am rugat conducerile CJ şi prefecturii să ne ajute să adunăm primarii şi să îi convingem să punem în funcţiune sistemele“, a declarat Florel Bădele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS