16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTinerii se bat pe liceele teoretice

Tinerii se bat pe liceele teoretice

Pentru absolvenţii de gimnaziu care au promovat testele naţionale şi pentru părinţii acestora, zilele care au mai rămas până pe 13 iulie, data repartizării computerizate, trec greu. Cei aproximativ cinci mii de viitori liceeni aşteaptă nerăbdători să afle dacă au fost repartizaţi la şcolile pe care le-au trecut pe listele de înscriere.

Şi în acest an, sute de absolvenţi doljeni de gimnaziu vor să îşi petreacă anii de liceu în băncile colegiilor de renume din Craiova şi speră că notele de la testele naţionale şi mediile din şcoala generală îi vor ajuta ca dorinţa să li se împlinească. Pe primul loc în topul preferinţelor elevilor se află, ca şi anul trecut, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, 187 de absolvenţi trecându-l la prima opţiune. Pe locul doi se află Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, pentru care au optat 179 de elevi, în timp ce CN „Carol I“ a fost trecut ca primă opţiune pe fişa de înscriere de 161 de elevi. Pe locurile următoare se află CN „Ştefan Velovan“ şi CN „Nicolae Titulescu“, pentru care au optat 130 de elevi. La aceste unităţi de învăţământ intră elevii cu cele mai mari medii, anul trecut, ultima medie la CN „Fraţii Buzeşti“ fiind 8,79 la profilul bilingv franceză. La CN „Carol I“, ultima medie a fost 8,47 la profilul bilingv engleză, la CN „Ştefan Velovan“ a fost 8,65 la profilul matematică-informatică, iar la CN „Nicolae Titulescu“, 8,60 a fost ultima medie de admitere, iar la CN „Elena Cuza“, ultima medie a fost 8,78 la clasa de limbă spaniolă.

Meseriile, la coada listei

Cu toate că în acest an mediile de admitere la liceu vor fi mai mari, majoritatea absolvenţilor de gimnaziu se luptă pentru un loc în clasele de matematică-informatică sau pentru cele de servicii şi ignoră meserii care sunt căutate pe piaţa muncii, cum ar fi cele din domeniul construcţiilor, industriei textile sau de automobile. „Elevul, chiar dacă are media opt sau şapte, trece ca primă opţiune un colegiu de prestigiu, cu toate că ştie că nu are şanse să intre aici. Speră într-o minune însă şi se gândeşte că poate ocupă un loc la un astfel de liceu. Dacă nu, are locul asigurat la un liceu tehnic. Mediile de admitere vor fi mai mari în acest an decât anul trecut deoarece notele la examen au fost mai mari“, a explicat prof. Alexandru Gîdăr, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Locurile de la colegiile şi liceele de prestigiu din Bănie sunt dorite şi de 225 de absolvenţi de gimnaziu din alte judeţe, care şi-au depus listele de înscriere la liceu la sediul ISJ Dolj. „Peste 70% dintre candidaţii din alte judeţe au medii între 9 şi 10 şi au optat pentru profilurile teoretice ale liceelor de prestigiu. Ceilalţi au venit să urmeze un liceu tehnologic din Filiaşi sau Melineşti pentru că aceste unităţi de învăţământ sunt mai aproape de localităţile lor decât liceele din judeţele din care provin“, a precizat Gîdăr. Pe 13 iulie va avea loc repartizarea computerizată, iar dacă după aceasta vor rămâne locuri neocupate, ISJ Dolj va organiza noi etape de repartizare la sfârşitul verii. „Pot să mai fie etape de repartizare în funcţie de numărul de locuri rămase neocupate, iar în cazuri excepţionale ISJ poate da aprobări pentru transferuri. De exemplu, sunt elevi din mediul rural sau din oraşele judeţului care intră la un liceu în oraş, dar care îşi dau seama că familia nu are posibilităţi financiare să îi ţină la liceu şi atunci solicită transferul la unităţile de învăţământ din localităţile lor“, a menţionat Alexandru Gîdăr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU