17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFuchsia, cerceluşul din glastră

Fuchsia, cerceluşul din glastră

Fuchsia sau cerceluşul din glastră este una dintre cele mai iubite flori de interior, fiind uşor de întreţinut şi de îngrijit.

Ca plantă de interior, fuchsia trebuie plasată lângă o fereastră orientată spre est, vest sau sud, dar nu în lumina directă a soarelui. Vara, când o puteţi scoate afară, nu uitaţi că nu îi place căldura şi umiditatea. În general, planta preferă o temperatură de 15-21 grade Celsius în timpul zilei şi cu 10 grade Celsius mai puţin pe timpul nopţii. Temperaturile scăzute din timpul nopţii sunt foarte importante primăvara devreme, când planta începe să înmugurească. Fuchsia nu mai înfloreşte când temperatura medie din timpul zilei creşte peste 24 de grade Celsius.

 

Sfaturi la îndemâna oricui

 

În perioada de dezvoltare, planta se udă când se simte că s-a uscat pământul. Toamna, udaţi-o mai rar şi cu cantităţi din ce în ce mai mici de apă, ca să pregătiţi planta pentru repausul de iarna. Specialiştii vă recomandă să trataţi planta şi cu o soluţie hrănitoare, la fiecare două săptămâni, în perioada de creştere, dar să opriţi tratamentul cam cu două săptămâni înainte de a o aduce în casă, înainte de primul îngheţ. Toamna, plantele foarte mari pot fi tăiate. Peste iarnă trebuie să le asiguraţi cerceluşilor o temperatură de 4-10 grade Celsius şi să îi udaţi atât cât să nu se usuce complet pământul din ghivece. Primăvara, planta se mută într-un loc mai cald, mai luminos şi începeţi să o udaţi regulat. Când apar noile frunze, schimbaţi pământul din ghiveci şi chiar şi ghiveciul, cu unul puţin mai mare. Primăvara şi vara, puteţi să rupeţi vârful fiecărei ramuri noi care are deja două seturi de frunze dacă doriţi ca planta să aibă un foliaj mai bogat. Dacă vreţi să înmulţiţi cerceluşii din glastră, trebuie să luaţi butaşi prelevaţi în perioada de primăvară sau în august-septembrie. Specialiştii recomandă să îi luaţi lungi de 10-12 cm sau cu 2-3 perechi de frunze, de la lăstarii tineri. Frunzele din partea inferioară se rup şi butaşii se plantează separat în compost umed, de preferinţă un amestec de nisip şi turbă în părţi egale. Vasele se acoperă cu o folie de plastic transparentă şi se ţin într-o cameră călduroasă, luminoasă, dar nu direct în soare. Rădăcinile vor apărea în 3-4 săptămâni, după care plantele pot fi mutate în ghivece cu pământ special de plante.

Dacă alegeţi varianta înmulţiri prin seminţe, trebuie să ştiţi că această operaţiune trebuie efectuată în martie-aprilie. Va trebui să acoperiţi seminţele cu un strat subţire de compost umed, într-un ghiveci aşezat la umbră, la o temperatură de 16 grade Celsius. Seminţele vor înmuguri în 21-28 de zile. Când plantele sunt destul de mari ca să poată fi mutate din loc, puneţi-le în ghivece separate. Trebuie, de asemenea avut grijă la rugina (numai unele specii), afide (cauzează ondularea frunzelor), gândăceii, muştele albe, etc. Dacă florile nu sunt bine dezvoltate, se ofilesc repede şi/sau cad, cauzele pot fi atmosfera caldă şi uscată, udarea excesivă sau scăzută ori razele soarelui.

Pentru prevenirea ruginii sau a uscării frunzelor se recomandă plasarea cerceluşului în medii cu o bună circulaţie a aerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS