13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Bac pe alese

Economie, istoria românilor sau istorie universală, geografia României sau generală, fizică, chimie, biologie, anatomie, informatică, filosofie, psihologie, limba engleză, toate aceste materii au purtat ieri un singur nume – varianta 67 a celei de-a treia probe scrise a examenului de bacalaureat.

Proba a început după ora 9.00 din cauza numărului mare de discipline pe care absolvenţii de liceu le-au ales pentru penultimul examen, răbdarea părinţilor fiind pusă la încercare atunci când au văzut că la ora 11.00 nici un elev nu a ieşit.

„Au început mai târziu, altfel nu ar sta aşa de mult. Nu a ieşit nici unul până acum. La probele trecute deja erau o grămadă afară“, a spus mama unui elev care a susţinut examenul de bacalaureat la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. „Sunt multe materii, multe foi de xeroxat şi nu au avut cum să înceapă la 9.00. Îi ţin săracii pe căldura asta în săli“, a completat alt părinte. Discuţiile părinţilor au fost întrerupte de două maşini care s-au accidentat uşor în intersecţia de la CN „Carol I“ şi de cearta care a început între şoferi. Fiecare dintre cei doi a încercat prin ţipete şi gesturi să demonstreze că celălalt nu a acordat prioritate, fără să ţină seama de oamenii din jurul lor şi de faptul că în cele două licee sute de elevi au avut examen.

„Dacă înveţi, le rezolvi cel mai repede“

Elevii nu au zăbovit prea mult în săli şi au ieşit zâmbitori pe poartă, căutându-şi cu privirea părinţii. „Am dat la biologie şi a fost bine. Cred că o să iau peste 9.50, de asta mi-am şi ales biologia, că puteam să o învăţ şi să iau notă mare“, a spus Corina, elevă la CN „Elena Cuza“. Alţii şi-au ales materiile de bac în funcţie de facultatea pe care vor să o urmeze.

„Am dat la biologie pentru că dau şi admiterea la Farmacie şi îmi este mult mai uşor. A fost uşor, am avut mai puţine emoţii şi sper să iau între 9.50 şi 9.80“, a menţionat Alexandra Ioana, de la CN „Carol I“. Pentru unii, proba a fost atât de uşoară încât au avut timp să scrie pe foaia cu subiectele şi rezolvarea acestora. „Dacă înveţi, le rezolvi cel mai repede. A fost uşor şi am avut timp să scriu şi rezolvările pe foaie pentru profesoara mea. Estimez o notă între 9.50 şi 10.00, dar asta depinde de modul de interpretare al celor care corectează“, a spus Raul Alexandru, elev la CN „Carol I“.

„A fost ca o limbă străină pentru mine“

Pentru alţii, cea de-a treia probă scrisă a bacului a fost o nouă probă de foc. „Am dat la biologie şi a fost ca o limbă străină pentru mine. Subiectele erau mai mult pentru cei care dădeau la Medicină. Nu am avut ce altă materie să îmi aleg. Eu vreau să dau la Construcţii şi nimic nu m-ar fi ajutat. Mi-au plăcut mai mult subiectele la matematică şi română, iar la proba asta sper să iau 6.50 sau 7.00“, a explicat Albert Soare, elev la Liceul Teologic Adventist din Craiova, care a susţinut examenul la CN „Carol I“. Au fost şi candidaţi care s-au lăsat doborâţi de stresul examenelor, au rupt nervoşi în bucăţi foaia cu subiectele, i-au împins pe toţi care le-au stat în cale şi, după colţ, şi-au aprins o ţigară. „Să treacă odată, că mi s-a luat! Să se ducă… cu subiectele lor cu tot!“, a exclamat un elev.

Numărul „copiatorilor“, în scădere

Şi la această probă un elev a fost prins copiind de pe fiţuicile cu care a venit de acasă, iar numărul „infractorilor“ de la bac scade de la zi la zi.

„Îi descurajăm de la o zi la alta şi numărul lor s-a diminuat. Am avut, iniţial, în prima zi trei, apoi doi la proba a doua şi acum unul. Acesta era de la CN „Ştefan Velovan“ şi a fost prins cu fiţuici“, a precizat prof. Gianina Chirigiu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Aceasta a precizat că întârzierile de la această probă au fost normale, deoarece în fiecare centru de examen au fost câte 10-16 specializări, iar membrii comisiilor au avut nevoie de timp pentru a multiplica, sigila şi împărţi plicurile cu subiecte. „Este proba cea mai dificilă deoarece este foarte mult de muncă pentru membrii comisiilor. În fiecare centru de examen au fost peste zece specializări, iar subiectele a trebuit să fie multiplicate, sigilate în plicuri şi după aceea înmânate candidaţilor, care erau aşezaţi în săli în ordine alfabetică, nu în funcţie de materiile la care susţineau examenul, şi a fost nevoie de atenţie maximă pentru ca fiecare elev să primească plicul cu subiectele pentru materia la care el dădea examen“, a explicat Gianina Chirigiu. Dintre cei 5.840 de elevi înscrişi pentru cea de-a treia probă a examenului de bacalaureat, s-au prezentat în săli 5.824. Astăzi, peste 4.900 de absolvenţi de liceu sunt pe terenul de sport sau pe stadion pentru a susţine ultima probă a bacului, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, în timp ce aproximativ 1.000 de candidaţi stau în sălile de examen şi dau ultima probă de bac la o disciplină teoretică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS