32.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinAllamanda cathartica iubeşte soarele

Allamanda cathartica iubeşte soarele

Allamanda cathartica este o plantă agăţătoare originară din Brazilia. Este întâlnită în mai multe ţări cu climă caldă precum Malaiezia sau Costa Rica, unde creşte spontan, pe marginea drumurilor.

În natură, Allamanda cathartica poate creşte până la 10-12 metri înălţime, în timp ce exemplarele cultivate în ghivece au doar o înălţime cuprinsă între 100 şi 150 de centimetri. Tulpina plantei este subţire, însă destul de puternică pentru a susţine numeroase ramuri pe care cresc frunze lucioase, ovale, de o culoare verde aprins. Începând de primăvara şi până la primele valuri de frig, la baza frunzelor se formează numeroase flori adunate în bucheţele. Acestea au forma unei trompete, sunt destul de măricele (opt-zece centimetri diametrul corolei) şi au culoarea galben auriu.

Lumină şi temperatură

Allamanda cathartica nu suportă temperaturi inferioare de 3-4 grade Celsius pentru perioade prelungite de timp. Se cultivă în general ca plante de apartament. În zonele cu ierni blânde, acestea pot fi crescute şi ca arbuşti de grădină, având însă grijă să fie amplasate în locuri ferite de vânt sau de frig. Pentru a obţine o inflorescenţă abundentă este necesar ca aceste plante să fie cultivate în spaţii foarte luminoase. Spre deosebire de multe alte plante care trebuie ferite de razele soarelui, Allamanda are nevoie de lumina directă a acestuia timp de aproximativ trei-patru ore pe zi, dimineaţa.

Udare

În lunile răcoroase, planta trebuie udată sporadic, evitând ca solul să fie îmbibat cu apă. Din martie până în octombrie se udă regulat, având însă grijă de a nu face exces de apă. După ce udaţi planta, trebuie să aveţi grijă să aruncaţi apa adunată în farfuria ghiveciului pentru a evita ca prezenţa în permanenţă a apei să afecteze rădăcinile. Pentru o plantă de dimensiuni medii se folosesc la o udare între patru şi cinci pahare de apă.

Îngrijire

În general, Allamanda cathartica nu are nevoie de îngrijire specială. Dacă doriţi, puteţi să folosiţi un îngrăşământ special pentru plantele verzi sau plante cu flori, pe care să-l aplicaţi o dată la 15-20 de zile în apa cu care udaţi planta. Toamna, după ce planta a înflorit, este indicat ca ramurile prea lungi să fie tăiate, pentru a obţine un arbust cât mai compact.

Pentru o bună dezvoltare a Allamandei este bine să folosiţi pământ bogat în materii organice, uşor acid şi foarte bine drenat. Pentru a creşte drenajul, este indicat să folosiţi piatră ponce sau pietriş. Allamanda cathartica este o plantă agăţătoare, deci este indicat să fie cultivată în ghivece suspendate sau în apropierea unor suporturi.

Înmulţire

Înmulţirea plantei se realizează fie prin seminţe la sfârşitul iernii, fie prin butaşi, toamna sau primăvara. În cazul în care doriţi să aveţi mai multe exemplare din această plantă decorativă, trebuie să prelevaţi butaşi lungi de şapte-opt centimetri, din ramurile laterale care nu au făcut flori. Aceştia trebuie plantaţi într-un vas care conţine un amestec de nisip şi turbă şi este ţinut la o temperatură cuprinsă între 21 şi 24 de centimetri.

Paraziţi şi boli

Allamanda cathartica este o plantă extrem de rezistentă, însă se poate întâmpla să fie atacată de păianjenul roşu. În această situaţie trebuie să trataţi planta cu un insecticid împotriva acestuia. O altă problemă destul de rar întâlnită este putrezirea rădăcinilor care apare în cazul în care solul ghivechiului nu este bine drenat sau aţi făcut exces de apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS