19.5 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinAeschynanthus, o plantă ce poate trăi mult timp

Aeschynanthus, o plantă ce poate trăi mult timp

Aeschynanthus este o plantă epifită agăţătoare, originară din Sumatra, Borneo şi Jawa şi face parte din familia Gesneriaceae. Numele plantei derivă din cuvintele greceşti „aischyne“ (ruşine) şi  „ŕnthos“ (floare). Cea mai mare parte a speciilor de Aeschynanthus se hrănesc cu resturi vegetale acumulate şi descompuse de precipitaţii. Mediul natural al acestor plante este un ansamblu echilibrat de umiditate, aer şi luminozitate. Aeschynanthus are frunze ovale, de un verde puternic, iar ciorchinii de flori, de un roşu clar, în cea mai mare parte dintre cazuri, cresc din mici teci roşii purpurii. Îngrijite în mod corespunzător, aceste plante pot trăi foarte mult timp. Aeschynanthus înfloreşte în general vara începând cu luna iunie şi până în septembrie. Fiecare floare durează aproximativ două-trei zile. Atunci când îmbătrâneşte, este posibil ca inflorescenţele să devină mai puţin abundente.

Temperatură şi lumină

Iubeşte locurile luminoase, însă trebuie ferită de razele directe ale soarelui. Planta trebuie protejată de soare în special vara. Iarna, temperatura minimă pe care o suportă Aeschynanthus este de minimum 13 grade Celsius.

Udare

Începând cu luna martie şi până la sfârşitul lunii august este bine ca pământul din ghiveci să fie menţinut umed şi, dacă este posibil, frunzele plantei trebuie pulverizate în fiecare zi, fără a face însă exces de apă. În perioada de iarnă, planta trebuie udată mai rar. Aşteptaţi ca pământul să se usuce aproape complet între o udare şi alta.
Solul

Fiind o plantă sensibilă la excesul de umiditate, Aeschynanthus are nevoie de un pământ poros, cu mult humus. Se cultivă, cel mai adesea, în ghivece sau în coşuri suspendate, într-un amestec  alcătuit din turbă, pământ de frunze, muşchi vegetal sau nisip pentru ca excesul de apă să fie absorbit repede. Frumuseţea acestei plante este bine pusă în valoare atunci când este cultivată în ghivece suspendate sau în apropierea unor grilje pe care se poate agăţa.

Înmulţire

Se realizează destul de uşor prin butaşi. În perioada mai-iunie se prelevează butaşi de 10-12 centimetri şi se plantează într-un vas în care se pune un amestec de pământ şi mult nisip.  Ghivecele trebuie menţinute la o temperatură constantă de 18-20 grade până când apar rădăcinile. După aceea noile plante pot fi transferate în alte ghivece. Înmulţirea poate fi realizată de asemenea şi prin seminţe care se plantează primăvara într-un ghiveci de aproximativ zece centimetri.

Paraziţi şi boli

Dacă planta nu înfloreşte sau dacă face doar puţine flori, acesta este un semn că nu beneficiează de lumină suficientă şi (sau) temperatura locului în care este amplasată este prea mică. Creşterea şi dezvoltarea plantei este încetinită în cazul în care aceasta este atacată de muşte albe sau păduchi. Aceşti paraziţi pot fi îndepărtaţi prin folosirea unui insecticid. Frunzele se deformează, se decolorează şi apoi cad atunci când Aeschynanthus este atacată de păienjenii roşii. În această situaţie trebuie folosită o soluţie împotriva acarienilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS