36.2 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateHacker arădean, trimis în judecată pentru că a spart codurile NASA

Hacker arădean, trimis în judecată pentru că a spart codurile NASA

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe hackerul arădean Victor Faur, care a spart codurile NASA, pentru conspiraţie şi distrugeri provocate sistemului computerizat, acuzaţii aduse de autorităţile americane, informează NewsIn.
Victor Faur este acuzat că în perioada noiembrie 2005 – septembrie 2006 a accesat fără drept sistemele informatice aparţinând NASA, US Navy (Marina Americană) şi US Department of Energy (Departamentul American al Energiei), utilizând numele şi parolele aparţinând utilizatorilor autorizaţi. Potrivit procurorilor, Faur a instalat în sistem aplicaţii sotware pentru crearea unor canale de comunicare tip IRC şi pentru obţinerea drepturilor de acces în alte sisteme informatice din reţea, modificând fără drept datele informatice ale sistemului de operare în care obţinuse acces neautorizat.
Faur a fost cercetat în stare de libertate, însă are interdicţie de a părăsi ţara, măsură ce expiră în data de 8 iulie.
Autorităţile române au demarat cercetările în cazul hackerului român ca urmare a plângerii depuse de NASA, US Navy şi US Department of Energy. NASA s-a costituit parte civilă în dosar, cu suma de 1,5 milioane de dolari, iar US Department of Energy, cu 67.000 de dolari. US Navy nu s-a constituit parte civilă, însă a comunicat că paguba suferită a fost în valoare de 40.850.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Judecătoria Arad.
Victor Faur (26 ani) a fost pus sub acuzare de o instanţă americană pentru atacarea a peste 150 de sisteme informatice aparţinând NASA, Departamentului American al Energiei şi Marinei Americane. Specialist în computere, Faur a fost acuzat de autorităţile americane că ar face parte dintr-un grup de hackeri denumit "WhiteHat Team", care ar fi accesat date militare ultrasensibile. Pentru că voiau să-şi dovedească abilităţile şi cunoştinţele informatice, hackerii pătrundeau în sistemele informatice considerate cele mai sigure din lume, pe care le transformau în gazde pentru "chat rooms". Atacurile lor informatice au cauzat guvernului şi armatei americane pierderi de 1,5 milioane de dolari.
În SUA, românul riscă o pedeapsă maximă cu 54 de ani de închisoare. Cele zece capete de acuzare formulate împotriva lui Victor Faur se referă la conspiraţie, acces neautorizat la computerele guvernului şi avariere intenţionată a sistemelor informatice, infracţiuni care au fost comise pe o perioadă de doi ani, care s-a încheiat luna trecută.
Potrivit actului de punere sub acuzare întocmit de americani, de fiecare dată Faur a folosit un program informatic care încerca milioane de posibile nume de utilizatori şi parole până când obţinea acces la computerele de la Jet Propulsion Laboratory (laboratorul pentru motoare cu racţie), Goddard Space Flight Center (Centrul Goddard pentru zboruri spaţiale), Sandia National Laboratory (laboratorul naţional Sandia) şi U.S. Naval Observatory (Observatorul marinei militare americane).
Apoi, Faur slăbea integritatea şi nivelul de accesare a informaţiilor de pe computere, obţinând "acces la nivel înalt", ceea ce îi permitea să obţină numele şi parolele utilizatorilor autorizaţi ai sistemului. Românul descărca apoi programe informatice pe computerele compromise, astfel încât acestea puteau fi folosite ca sisteme de tip host (gazdă) pentru comunicare online cu ceilalţi din grup.
Potrivit autorităţilor americane, Faur şi ceilalţi au ales ca ţinte computerele NASA pentru că "au reputaţia de a fi cel mai sigur sistem informatic de pe internet, alături de alte site-uri militare şi guvernamentale americane".
Autorităţile americane au desfăşurat o anchetă timp de un an şi au stabilit că intruziunile informatice şi pierderile de date ştiinţifice consecutive au cauzat NASA pagube de aproape 1,4 milioane de dolari, în timp ce US Navy şi Departamentul Energiei au suferit pierderi de 100.000 de dolari.
"A infectat atât de multe computere!", a declarat procurorul Brian Hoffstadt. "Şi dacă pierderile materiale par oarecum mici, ele nu reflectă faptul că a trebuit ca sistemele informatice respective să fie scoase din uz şi reparate în timp ce ele trebuiau să colecteze şi să analizeze date ştiinţifice ce nu pot fi înlocuite", a adăugat el.
Fiind considerat o excepţie din punct de vedere profesional, Victor Faur a fost căutat, în 2006, de şeful diviziei IBM din Cehia. După un interviu telefonic de 58 de minute, şeful IBM s-a întâlnit cu arădeanul la hotelul "Crown Plaza" din Bucureşti, unde i-a propus să lucreze în Cehia pentru firma pe care o reprezenta. Cu un salariu de 1.500 euro pe lună şi o primă de instalare de 1.000 lire sterline, Victor Faur, a acceptat oferta şi urma ca la 1 noiembrie 2006 să se prezinte la primul său loc de muncă. Însă, după ce a aflat ce probleme avea cu justiţia, IBM a renunţat la serviciile tânărului. Faur a mai primit o ofertă extrem de avantajoasă şi de la compania "Logica" CMG din Londra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS