17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensiile private stârnesc mânia sindicatelor

Pensiile private stârnesc mânia sindicatelor

Cu mai puţin de două luni înainte de demararea campaniei de aderare la fonduri de pensii administrate privat, majoritatea angajaţilor nu cunosc detalii despre acestea.

Potrivit Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care devin pentru prima oară asiguraţi obligatoriu şi contribuie la sistemul public de pensii, sunt obligate să participe la un fond de pensii administrat privat. În ceea ce priveşte persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate, acestea pot adera la un fond de pensii, fără a fi însă obligate. „Începând cu 1 august 2007 va demara campania de aderare la fonduri de pensii administrate privat. Necunoaşterea sistemului de către angajaţi reprezintă unul dintre motivele noastre de îngrijorare“, a declarat Marinela Didu, preşedintele filialei judeţene a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) Dolj. Aceasta şi-a explicat îngrijorarea prin faptul că a început perioada concediilor, iar informaţiile cu privire la pensiile obligatorii private vor ajunge prea târziu la beneficiari. „Nemulţumirea noastră este că arbitrul pensiilor va informa această categorie – formată din circa trei milioane de persoane – abia în iulie, lună de concedii pentru majoritatea românilor, iar majoritatea persoanelor din ţara noastră nu cunosc detalii legate de sistemul de pensii privat“, a adăugat Marinela Didu.

CSDR solicită modificări la Legea privind fondurile de pensii administrate privat

Nemulţumirile sindicatelor nu se opresc însă aici. „În analiza realizată de sindicate, în colaborare cu Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), dacă avem în vedere o inflaţie medie anuală de 2,7%, pe parcursul a 20 de ani şi menţinerea, pe aceeaşi perioadă, a nivelului actual de comisioane, la sfârşitul perioadei statul garantează doar aproximativ 80% din valoarea reală a contribuţiilor“, a explicat Marinela Didu. Potrivit acesteia, potenţialii participanţi la acest fond de pensii trebuie să ştie că pensia ce le revine după ce redirecţionează un procent din banii care merg acum pentru pensia de stat depinde de randamentul pe care administratorul îl va obţine din investiţia activelor respective. Alte nemulţumiri sunt legate de faptul că legislaţia în vigoare omite reglementarea situaţiei unor anumite categorii sociale. „Legea actuală se adresează doar persoanelor care lucrează. În sistemul public pot să-şi achite contribuţia chiar dacă nu lucrează, însă aici nu este specificat“, a afirmat Didu.
Luând în considerare toate nemulţumirile şi îngrijorările avute, potrivit spuselor Marinelei Didu, CSDR solicită stabilirea unei rate minime de rentabilitate a fondurilor, plata contribuţiilor la pensiile private obligatorii pentru persoanele aflate în concediu maternal sau paternal, din bugetul de stat şi începerea campaniei de informare.

Pensia de stat versus pensia privată

Pensia privată obligatorie reprezintă, de fapt, o parte a pensiei de stat, administrată privat. „În prezent, fiecare angajat plăteşte pentru pensia de stat 9,5% din salariu. Începând de anul viitor, o parte, mai precis 25% din cei 9,5%, vor fi transferaţi către o companie de pensii privată. Procentul de pensie privată de 2% va fi majorat gradual la 6% până în 2016, sau chiar mai devreme“, notează www.ghiseulbancar.ro. Obiectivul acestui transfer constă în mărirea nivelului pensiilor (firmele private care administrează această contribuţie o pot investi, astfel încât aceasta să fie mult mai mare decât cea primită în prezent de la stat).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS