24 C
Craiova
vineri, 18 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjMai puţine cazuri de violenţă în familie

Mai puţine cazuri de violenţă în familie

În primul semestru al acestui an, numărul cazurilor de violenţă în familie a scăzut în judeţul Gorj, de la 137 câte au fost înregistrate  anul trecut la 91.

Comparativ cu anul trecut, reprezentanţii Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Gorj susţin că numărul cazurilor de violenţă în familie a scăzut. Pe primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 91 de cazuri, cele mai multe fiind din mediul rural. Peste 100 de persoane, copii, femei şi bărbaţi, au fost victime ale violenţei în familie. Din numărul total de victime, 61 au fost femei, iar segmentul de vârstă 0-14 ani a fost cel mai afectat de acest fenomen negativ.
„Au fost înregistrate cazuri de violenţă în familie atât la poliţie, cât şi la direcţia pentru protecţia copilului, la inspectoratul de jandarmi. Femeile sau victimele în general sună la 112 şi anunţă sau se prezintă după aceea, mai ales când situaţia devine insuportabilă şi nu se ameliorează“, a precizat Vasile Picioruşi, directorul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Gorj.

„Casa Sânziana“, refugiul victimelor violenţei în familie din Oltenia

„Casa Sânziana“ este un centru de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie. Imobilul destinat adăpostirii victimelor violenţei în familie a fost inaugurat pe 12 mai la Târgu Jiu. Clădirea a fost amenajată cu fonduri de la Primăria Târgu Jiu, de la Asociaţia „Orizont Profesional“ şi de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Familiale, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ două miliarde de lei vechi. „Casa Sânziana“ are o capacitate de şase locuri, dar la nevoie, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei „Orizont Profesional“, acestea pot fi suplimentate. Pragul centrului nu a fost trecut de nici o femeie sau copil, victime ale violenţei în familie.
Femeile care sunt maltratate de soţi pot oricând apela la serviciile acestui adăpost. „Femeia trebuie să înţeleagă un lucru: nu trebuie să mai accepte să fie bătută. Vine aici, stă între şase şi 70 de zile, timp în care îşi poate rezolva problemele din familie. Este singurul centru de acest fel din Oltenia, ceea ce înseamnă un lucru foarte bun“, a precizat Bebe Viorel Ioniţă, preşedintele Asociaţiei „Orizont Profesional“. Printre serviciile oferite de centrul de primire se numără: găzduire şi hrană, asistenţă socială, consiliere psihologică şi asistenţă medicală.

Efectele violenţei în familie

Victimele de toate tipurile ale violenţei în familie împărtăşesc o experienţă comună de denigrare a sinelui, simt ruşine şi nu pot vorbi cu alte persoane despre drama în care trăiau acasă. Aceste efecte nu sunt întâlnite numai la femeile maltratate de soţi, ci şi la copiii care sunt bătuţi sau ameninţaţi de părinţi. Mulţi dintre ei încep să se subestimeze, suferă de tristeţe, devin depresivi, se simt în mare parte a timpului neajutoraţi şi timoraţi. Fuga de acasă, fuga de părinţii care îi abuzează, fizic sau verbal, este una dintre opţiunile copiilor victime ale violenţei în familie. Mulţi dintre ei ajung pe străzi, alţii, mai norocoşi, se internează în vreun centru de primire a victimelor. Băieţii devin mult mai agresivi, iar fetele mai retrase şi dependente de afecţiunea şi atenţia celor din jur. Unele studii au arătat că violenţa în familie contribuie la creşterea numărului persoanelor fără adăpost.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS