Legendarul designer Pierre Cardin este un bărbat cu gusturi rafinate, aşa că nu este deloc o surpriză faptul că în colecţia sa găsim unele dintre cele mai preţioase obiecte de artă din Franţa.
În 1981, Cardin a cumpărat faimosul restaurant Chez Maxime, cunoscut în întreaga lume, situat pe 3 Rue Royale Paris. În 12 ani a cumpărat întreaga clădire. Aici îşi păstrează colecţia formată din 2.000 de obiecte pe care le-a strâns în mai mult de 50 de ani.
Cele trei camere de la mansardă au aparţinut curtezanei La belle Otero, ce a trăit în secolul trecut, acesta fiind locul unde se întâlnea cu cei mai importanţi amanţi după o cină la Maxime’s. Acum, intrarea, diningul şi dormitorul, numit „La Chambre d’amour“ (Camera Iubirii), evidenţiază gustul desăvârşit al lui Cardin.
Aici veţi descoperi mobilier, porţelanuri chinezeşti şi lumini, toate opere de artă autentice, găsite de Cardin în apartament. Mobilierul este creat de faimoşi designeri francezi, spanioli, italieni şi americani, obiectele de iluminat sunt Tiffany, iar patul din „Camera Iubirii“ este realizat de faimosul designer Majorelle.
Cardin este foarte mândru de colecţia sa: „Acesta nu este un muzeu, ci o colecţie de obiecte de artă, pe care am adunat-o de mai bine de 50 de ani, reprezentând perioada «La Belle Epoque», când Parisul era epicentrul intelectual şi artistic al lumii“.
Camerele sunt deschise vizitării, dar numai pentru grupuri speciale, care să nu depăşească 12 persoane, bineînţeles, cu aprobare. Locul despre care vorbim, în care s-a retras Cardin, este o clădire cu trei etaje şi este considerat monument arhitectural. Acest lucru se datorează şi prinţeselor, regilor, conţilor şi celor din înalta societate internaţională ce frecventau locul în perioada lui de glorie. Prezentarea lui este condusă de istoricul de artă Pierre André Helene sau, câteodată, de unul dintre colaboratorii săi.
Vă voi prezenta trei camere din cele 12 ale apartamentului: veranda, parloarul şi dormitorul.
Veranda
Fiind cunoscut în toată Europa anilor 1880, stilul Art Nouveau este inspirat din lumea vegetală, a florilor, şi a femeii imaginare. Această lume de vis ne-a invadat cu un modernism obsesiv, ce a glazurat porţelanurile, chinezăriile şi mobilierul caracterizat prin curburi ample, combinate cu „foc de artificii“ din culori.
Măsuţa pentru servire, pe rotile, este cea mai veche piesă de mobilier din restaurantul Maxime’s. Realizată în 1893, aceasta a fost comandată de Maxime Gaillard, fondatorul restaurantului. Masa a rămas în local până în 1899, anul în care Eugene Cornuche, faimosul Maitre D’, a comandat actualul decor pentru expoziţia „Universal“, în 1900. Naturalistă şi totodată zoomorfă, această piesă a fost martora apariţiei curentului Art Nouveau. Ne mai oprim privirea şi pe vaza roşie cu denumirea „Barbotine“, o vază cu discrete curbe în spiritul feminin Art Nouveau. Culoarea roşie, de rubin, este mai deschisă sau mai închisă, urmând curburile în stil baroc ale vasului.
Parloarul
Stilul Art Nouveau a fost extrem de apreciat de aceste curtezane, ele cerându-le multor admiratori să le ofere mobilier din întreaga Europă: o sofa inspirată de Gaudi, porţelanuri din China, de pe Riviera, o măsuţă pentru servire cu lucrătură preţioasă din lemn, de Majorelle, totul a fost creat pentru a seduce. Cocteau spunea despre aceste curtezane: „Aici era o grămadă de dantelă, catifea, satin, diamante, perle şi rubine…“. Mobilierul, realizat de Majorelle, este format din piese luminoase, dar şi decorative, perfect adaptate clientelei cu gusturi extrem de rafinate.
Cuvertura florală aparţine centrului creativ Art Nouveau, fiind semnată de Massier. Inspiraţia vegetală realistă o aduce în centrul atenţiei, ea fiind destinată să înnobileze centrul unei mese. Perspectiva oblică a petalelor sporeşte conţinutul floral al piesei.
Dormitorul
Acesta reprezintă „creme de la creme“ pentru doamnele de la Rue Royale. Patul, creat de Majorelle, este ticsit cu flori de iris şi cu crini. Tot aici întâlnim veioze Tiffany, în locul în care curtezanele îşi aduceau atingerea finală cu armele frumuseţii lor: coafuri, machiaj, rochii, pălării şi bijuterii… Liane de Pougy, Emilienne d’Alencon, Lina Cavalliri sau faimoasa Belle Otero, fiecare creând lumea de vis de la Maxime’s.
Lucrate de Delphin Massier, această pereche de coloane simbolizează cu eleganţă stilul de viaţă şi de seducţie de pe Riviera anilor 1900. Realizate în Vallarius, coloanele cu liniile şerpuite şi curbe, formele sinuoase, precum şi culorile festive sunt martore ale zilelor glorioase Belle Epoque. Mânerele vaselor de pe coloane reprezintă părul unei femei ce îi mângâie faţa, stilul Art Noveau fiind decorativ şi practic
Luana IBACKA