17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportIn Dolj, un inspector scolar n-a absolvit decit liceul

In Dolj, un inspector scolar n-a absolvit decit liceul

• Terente face jocurile la ISJ Dolj, punindu-si secretara pe post de inspectoare • La Inspectoratul Scolar Judetean Dolj a fost numita o inspectoare pe probleme de minoritati care nu are decit studii medii • Aceasta i-a luat locul unei profesoare cu definitivat, doctorand in drept si studenta la a doua facultate • Situatia a fost creata de presedintele Partidei Romilor – filiala Dolj, Dumitru Tatian – zis Terente, care i-a retras sprijinul fostei inspectoare, propunind-o in loc pe secretara lui • Cazul, care a produs vilva la Ministerul Educatiei si Cercetarii, nu era cunoscut de prefectul de Dolj, Cornel Mondea

Functia de inspector scolar pentru minoritati a fost detinuta de prin 1998 de prof. Mirela Sandu, numita cu delegatie pina la organizarea unui concurs pe post. La 1 septembrie 2001, Mirela Sandu a intrat in concediu pentru ingrijirea copilului, locul ei fiind luat temporar de Silvia Trifu. Asta pina la 1 mai 2002, cind proaspata mamica Mirela Sandu a decis sa se intoarca la serviciu. N-a stat insa prea mult pe fostul sau post ca, din 20 mai, a fost pusa pe liber, locul sau fiind luat tot de Silvia Trifu.

Cine sint cele doua inspectoare

Mirela Sandu lucreaza in invatamint de zece ani. A absolvit Colegiul de institutori – limba franceza, dar si Facultatea de Drept, din vara anului trecut obtinind functia didactica de profesor I cu definitivat in invatamint in specializarea drept, obtinut cu media 9,25. Ba mai mult, este doctorand in stiinte juridice si este inscrisa la a doua facultate, cea de Stiinte Politice. Profesional, nu i se poate reprosa nimic, etnia romilor trebuind sa fie mindra de inteligenta ei. Doar ca ii lipseste ceva – „spatele“. Pina in toamna anului trecut, a avut sprijinul Partidei Romilor – filiala Dolj, dar situatia s-a mai schimbat intre timp.

Din 3 august 2001 a fost recomandata de Partida Romilor pentru postul de inspector, sub semnatura presedintelui doljean Dumitru Tatian, Silvia Trifu, nimeni alta decit secretara lui Tatian. Ca studii, aceasta o „bate“ de departe pe predecesoarea ei, pentru ca n-a absolvit decit liceul. Si generala, bineinteles.

Silvia Trifu i-a tinut locul Mirelei Sandu pina pe 1 mai, cind cea din urma s-a intors la serviciu. Dar, cum i-a expirat delegarea, pe 20 mai s-a pus problema unei noi numiri. In baza presiunilor exercitate de Tatian – adrese si vizite cu surle si trimbite la inspectoratul scolar – cea numita a fost… absolventa de liceu, Silvia Trifu. Iar autorul acestei ciudatenii este tocmai Constantin Busoi, care, strins cu usa de Terente, a fost nevoit sa „inghita galusca“.

Ciudatenia a fost aflata de minister, dar n-a ajuns la urechile prefectului

In opinia inspectorului general Constantin Busoi, nici una dintre candidate nu ar fi indeplinit conditiile pentru postul de inspector scolar pentru minoritati: „Cu toate acestea, am fost nevoit sa dau curs propunerii Partidei Romilor, acceptata si de comisia de specialitate din cadrul Prefecturii Dolj. Mie mi-e indiferent care dintre ele indeplineste aceste atributii, iar eu nu le consider inspectoare, ci doar reprezentante ale etniei la Inspectoratul Scolar“.

Numirea unei inspectoare care n-a terminat decit liceul a produs oarece vilva si pe culoarele Ministerului Educatiei si Cercetarii. Nu de alta, dar o asemenea „minune“ merita cel putin sa fie remarcata.

„Este un caz unic in tara, o ciudatenie mai mare ca asta nici ca s-a mai vazut. Consider ca numirea ei nu e legala, n-ai cum sa numesti o inspectoare, chiar si cu delegatie, daca n-are ca pregatire decit liceul. In fisa postului sint prevazute si atributii de control, ori cum sa pui o absolventa de liceu sa-i controleze pe directori sau pe profesorii cu facultate?“, a declarat prof. Gheorghe Sarau, inspector pentru limba romani in cadrul MEC.

Cit despre prefectul de Dolj, Cornel Mondea, acesta a lasat de inteles ieri ca nu cunostea problema: „Eu stiam ca Mirela Sandu era inspectoarea pentru minoritati de la Inspectoratul Scolar. Cum adica, a fost pusa una doar cu liceu in locul ei, care era absolventa de facultate?! Oricum, treaba asta nu e batuta in cuie si l-am chemat pe inspectorul general Constantin Busoi ca sa rezolvam aceasta problema“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS