15 C
Craiova
vineri, 18 iulie, 2025

Epurare la DNA

Ministrul justiţiei a solicitat ieri, fără să aibă la bază rezultatul unui control, demiterea procurorului Doru Ţuluş, şeful Secţiei a II-a a DNA. Solicitarea ministrului vine în momentul în care secţia condusă de Ţuluş instrumentează dosarele mai multor politicieni, precum liderul conservator, Dan Voiculescu, şi preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega.

Primele semne ale epurărilor politice în justiţie pe care le pune la cale noul guvern au apărut deja. Marţi dimineaţă, noul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, a cerut revocarea din funcţia de şef al Secţiei a II-a din DNA a procurorului Doru Ţuluş. În adresa remisă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ministrul Chiuariu îl acuză pe Ţuluş de ineficienţă în rezolvarea problemelor semnalate pe parcursul anului 2005 şi de management defectuos întrucât secţia pe care o conducea ar fi soluţionat doar 99 de dosare din peste 400 aflate în lucru.

Urgenţă fără temei

Solicitarea ministrului justiţiei a provocat o reacţie explozivă a procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, prezentă la şedinţa de marţi a Secţiei pentru procurori a CSM. Kovesi a arătat că nu înţelege de ce demiterea din funcţie a procurorului Ţuluş, solicitată de ministrul justiţiei chiar ieri-dimineaţă, este atât de presantă, încât este necesar ca ea să fie discutată în aceeaşi zi. „Solicit să-mi fie comunicate motivele pentru care cererea de revocare a procurorului Doru Tuluş, înregistrată la CSM pe 8 mai, adică astăzi, a devenit o urgenţă“, a spus Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României a precizat în şedinţa CSM că, potrivit Legii nr. 303/2004, un procuror poate fi revocat din funcţia de conducere de ministrul justiţiei doar în urma unor controale efectuate la solicitarea CSM sau a şefului DNA ori a procurorului general. „Din câte ştiu, nici la Parchetul General şi nici la DNA nu a fost solicitată efectuarea unui control, care ar trebui făcut de procurori anume desemnaţi de procurorul general al României sau de şeful DNA, şi solicit să mi se comunice dacă la CSM a fost înregistrată o cerere privind un astfel de control“, a declarat Kovesi.
Şeful Secţiei pentru procurori a CSM, Dan Chiujdea, a declarat la rândul său că instituţia pe care o reprezintă nu a primit o astfel de cerere şi nu a efectuat un control la Secţia a II-a din DNA. „Să înţelegem că această cerere de revocare nu are motive obiective?“, a întrebat Kovesi. Răspunsul ministrului justiţiei a fost că are motive obiective, deoarece „toată lumea spune că avem corupţie, dar nu avem corupţi“. „Lupta împotriva corupţiei s-a politizat excesiv, avem chiar şi oameni care s-au crucificat pe altarul anticorupţiei, dar nu avem nici un condamnat pentru marea corupţie“, a declarat Tudor Chiuariu.

Şedinţă secretă

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a cerut ca şedinţa de ieri a CSM, în care urma să se discute revocarea din funcţie a procurorului Doru Ţuluş, să fie secretă, însă Secţia pentru procurori a CSM nu a fost de acord. Legat de această solicitare, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a cerut în mod expres ca şedinţa să fie publică. Aceeaşi solicitare a făcut-o şi Daniel Morar, şeful DNA, care a precizat: „Când am fost numiţi, am fost numiţi aici, în faţa dumneavoastră, în şedinţă publică şi solicit ca şi acum când suntem schimbaţi şedinţa să fie tot publică“. Doru Ţuluş a cerut şi el ca şedinţa, în care se va analiza demiterea lui, să fie publică.
La reluarea şedinţei, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a cerut din nou expres ministrului de justiţie să precizeze dacă există vreun control efectuat la această secţie. „Nu există un astfel de control“, a afirmat ministrul. Totodată, acesta a adăugat că nu există nici un text de lege care să-l oblige să facă solicitarea de revocare doar în urma unui control. În replică, Kovesi a cerut să-i fie comunicate concluziile în baza cărora se solicită revocarea din funcţie a subalternului său, Doru Ţuluş. În caz contrar, a spus că va solicita un termen „chiar mai scurt“ pentru a lua cunoştinţă de aceste acuzaţii. La rândul său, procurorul Ţuluş a cerut şi el timp pentru a afla de ce e acuzat şi pentru a-şi formula o apărare.

Amânare cu opt zile

Ministrul justiţiei a susţinut ieri că solicitarea sa de revocare din funcţie a procurorului Ţuluş se bazează pe date publice, cum ar fi raportul DNA din 2006 şi raportul de progres al guvernului înaintat către UE. Kovesi i-a replicat că nici Parchetul General şi nici procurorul Ţuluş nu deţin datele din raportul de progres al guvernului, pentru a vedea în ce fel a fost prezentată activitatea Secţiei a doua din DNA în acest document, şi a solicitat încă o dată termen pentru a lua la cunoştinţă de acest raport.
Până la urmă, Secţia pentru procurori a CSM a decis în unanimitate să amâne pentru 16 mai, ora 9.00, discutarea cererii ministrului justiţiei de revocare a şefului Secţiei a II-a din DNA.

Dosare grele

Solicitarea de revocare din funcţie a procurorului Doru Ţuluş vine în momentul în care subalternii acestuia instrumentează dosare grele ale unor politicieni. Printre acestea se află dosarul în care liderul conservator, Dan Voiculescu, şi fiica acestuia sunt cercetaţi pentru spălare de bani. Tot de Secţia a II-a din DNA este cercetat şi preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, acuzat că ar fi făcut chetă electorală la instituţiile din judeţ conduse de liberali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU