16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Craiova, la grătar

Mult aşteptata zi liberă de 1 Mai nu a rămas nemarcată de craioveni, mai ales că vremea a ţinut cu ei. Pe mulţi dintre olteni prânzul i-a prins la iarbă verde, semn că grătarul are alt gust pe malul Jiului sau în pădurile din apropiere.

Fie că se lăfăiau în maşini luxoase, fie că se îngrămădeau într-un autoturism vechi de când lumea, încă de dimineaţă, drumurile spre marginea Craiovei au fost luate cu asalt de craioveni. Scopul tuturor era cât se poate de evident – pe lângă un grătar la iarbă verde, o zi de distracţie în mijlocul naturii, mai ales că vremea însorită le-a permis să se hotărască mai repede să-şi facă bagajul. Cum era de aşteptat, mititeii, pulpele de pui, cotletele de porc, cârnăciorii şi ciupercuţele, dublate pe ici, pe colo de bere cu sau fără alcool, au fost ingredientele care le-au dat craiovenilor energie. „1 Mai îl sărbătorim prin mâncare, la iarbă verde. Astăzi (ieri – n.r.) ne-am hotărât să ieşim la un grătar, ajutaţi şi de vremea frumoasă“, a declarat Maria Lungu, care a petrecut Ziua Muncii alături de cei dragi, în jurul unui grătar într-o poiană din Pădurea Bucovăţului.

Craiovenii au plănuit ieşirea de 1 Mai de câteva săptămâni

De fapt, pentru sute de craioveni, ziua la iarbă verde a început încă de dimineaţă, astfel că pe la ora 11.00 mulţi dintre ei încinseseră deja grătarul. E drept însă că la acea oră mulţi încă încercau să-şi facă loc printre maşinile, păturile şi grătarele întinse care încotro, lăsând în urmă nori de praf. Totuşi, atmosfera a fost cât se poate de calmă şi de plină de voie bună, mai ales că mulţi dintre cei care au hotărât să se bucure de această zi şi să o petreacă la iarbă verde au planificat-o încă de acum câteva săptămâni. „Ieşirea asta am planificat-o de la Paşti. Suntem două familii şi aşteptăm să mai vină“, a spus Marilena Nicoliţă. Afirmaţia este susţinută şi de alţi craioveni. „De o săptămână am planificat această ieşire la iarbă verde. Ne-am strâns cam 30 de prieteni“, a afirmat Ştefan, care a explicat că organizarea „evenimentului“ nu le-a dat prea multe bătăi de cap. „Ne-am organizat uşor“, a adăugat Ştefan. De fapt, potrivit acestuia, pe lângă grătar şi cele necesare – de care era responsabil, pe post de bucătar-şef – cei 30 de prieteni s-au echipat şi cu mingi, palete şi fluturaşi de badminton.

Malul Jiului, una dintre destinaţiile preferate ale craiovenilor

Aceştia nu au fost însă singurii hotărâţi să facă din ziua de marţi una lipsită de ghinion. Astfel, mingile de fotbal şi volei erau nelipsite şi de pe malul Jiului, altă destinaţie aleasă de craioveni pentru a petrece Ziua Muncii. Avantajul acestei destinaţii a fost acela că Jiul le-a oferit posibilitatea să facă şi plajă. În plus, cei mai îndrăzneţi au avut ocazia să se şi bălăcească sau să înoate.
Cu toate că pentru mulţi craioveni ieşirea la iarbă verde a fost un mod unic de relaxare, printre cei prezenţi şi-au făcut apariţia şi unii olteni pentru care grătarul de 1 Mai a fost unul dintr-o serie de alte zeci făcute pe vreme frumoasă de la începutul anului. „Noi mergem la iarbă verde în fiecare week-end“, a spus Ramona, care şi-a petrecut ziua de ieri pe malul Jiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS