33.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinHoteluri opere de artă

Hoteluri opere de artă

Ultima provocare pentru turişti este aceea de a petrece un sejur într-un hotel unde accentul este pus în primul rând pe design.

Turistul modern nu mai caută acum doar o simplă cameră unde să poată dormi atunci când decide să-şi ofere o vacanţă. Noile exigenţe referitoare la alegerea unui hotel sunt legate de designul interior al camerelor de care dispune acesta. O călătorie în interes de afaceri sau o vacanţă plănuită cu mult timp înainte se poate transforma astfel într-o experienţă de neuitat, pentru simplul fapt că veţi petrece câteva nopţi într-un ambient realizat cu o mare atenţie atunci când vine vorba despre detalii, pe care cu greu      l-aţi putea face în propriile apartamente. Oţel, sticlă, gresie, aluminiu şi mobile din lemn preţios sunt câteva dintre materialele pe care designerii pun accentul atunci când li se cere să realizeze un interior cu totul deosebit.
Pe pereţii acestor hoteluri nu se vor mai pune tablouri de hârtie, ci unele autentice, iar pe noptiere sunt amplasate lămpi unicat. Tot unicat vor fi şi celelalte obiecte de decor ale camerei. Oaspeţii se vor simţi astfel ca şi cum s-ar afla într-o casă de lux şi nicidecum într-o anonimă cameră de hotel. Jocurile de lumini şi alternarea între spaţiile goale şi cele pline reprezintă adevărate provocări pentru designeri şi arhitecţi, care se întrec în realizarea de camere cât mai originale.

Capodopere ale arhitecturii şi designului interior

Proprietarii de hoteluri din ţările nordice au fost printre primii care au cultivat această tendinţă, surprinzându-i pe turişti atât în ceea ce priveşte aspectul exterior al hotelurilor, cât şi interiorul acestora. Un exemplu în acest sens este Qualita Hotel 11 din Göteborg, care a fost construit pe fundaţia unui fost şantier ce a fost transformat într-o stuctură modernă, respectând arhitectura şi designul scandinav de avangardă.
O capodoperă a arhitecturii moderne şi a artei contemporane este Clarion Hotel din Stockholm, unde pereţii din sticlă oferă fiecărei camere o luminozitate excesivă. Se remarcă, de asemenea, obiectele de mobilier din plastic colorat, ce contrastează cu albul pereţilor şi, în anumite zone, cu pavimentul.
Arte Luise Kunsthotel din Berlin a fost denumit „galeria unde să-ţi petreci noaptea“. Fiecare dintre cele 50 de camere a fost realizată de către un artist celebru german sau de artişti de faimă internaţională. Chiar şi coridoarele şi holurile sunt decorate cu sculpturi sau tablouri, fiind organizate adevărate expoziţii temporare. Tot la Berlin se face remarcat şi hotelul Q, ce pune accentul pe simplitatea liniilor şi mobilierului. Două paturi într-o cameră goală pot părea banale la prima vedere, însă modul în care sunt combinate culorile şi, mai ales, luminile face din camerele acestui hotel adevărate creaţii originale.

Fiecare cameră oferă o experienţă unică

Trendy şi inovator este şi Kubehotel din Paris. Situat în zona de nord a capitalei franceze, acesta a fost realizat de arhitectul Raymond Morel şi de decoratorul Christiane Deroy. Centrul de atracţie a hotelului îl reprezintă „Ice Kube“, barul construit din gheaţă. Tot în Paris, în cartierul Saint Germain, se află Five Hotel. Aici, fiecare cameră este construită într-un stil propriu şi inconfundabil, fiind traversată de fibre optice în diverse culori, ce creează o atmosferă unică.
Câştigător în anul 2004 al premiului pentru „Cel mai bun design interior din Europa“, hotelul Aleph din Roma oferă clienţilor un design excentric, intrigant şi plin de lux, unde oricine şi-ar dori să se relaxeze după o zi de plimbări prin capitala Italiei. Tot în Peninsulă, însă de această dată în sud, în oraşul Napoli, se remarcă hotelul Micalo. Punând accentul pe liniile simple şi pe combinaţiile dintre diversele nuanţe ale aceleiaşi culori, camerele acestui hotel sunt în măsură să satisfacă atât gusturile iubitorilor de clasic, cât şi pe cele ale adepţilor stilului futurist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS