Datela Eurostat arată că România e în fruntea clasamentului depopulării statelor europene, țara noastră pierzând în ultimii 20 de ani circa 2,5 milioane de locuitori. Suntem urmați la mare distanță de Polonia (−1,6 milioane) și Bulgaria (−1,3 milioane), potrivit biroului de statistică al UE.
În termeni relativi (scăderea populației raportată la numărul de locuitori ai țării), cele mai mari scăderi relative au fost observate în Letonia (−18%), Bulgaria (−17%), Lituania (−15%) și România (−11%), conform hotnews.ro.
România și Bulgaria, cele mai mari scăderi ale densității populației
De asemenea, România (de la 95 la 81 locuitori/km2) și Bulgaria (70-59 locuitori/km2) au înregistrat cele mai mari scăderi ale densității populației în ultimii 20 de ani.
„Populația României ar urma să scadă până în anul 2050 cu aproape 3 milioane locuitori – în proporție de 77% prin scădere naturală și 23% prin migrație netă negativă. Iar aceasta este una dintre variantele optimiste, pentru că lucrurile ar putea sta mult mai rău”, scrie în Contributors.ro, profesorul Vasile Ghețău
Vestea și mai proastă: după anul 2030 începe un declin veriginos al populației în vârstă de 20-64 ani
Raportul din iulie al Diviziei pentru Populație a Națiunilor Unite aduce 5 avertismente cu care ne vom confrunta în viitorul foarte apropiat.
România, una dintre țările cele mai puternic afectate
România este una dintre țările cele mai puternic afectate, atunci când vine vorba despre tranziția demografică către o populație mai în vârstă. Înțelegerea acestui fenomen social nu este doar o chestiune de cifre și statistici, ci este o privire asupra viitorului unei națiuni.
Structura de vârstă a populației României a cunoscut o schimbare dramatică în ultimele decenii, o transformare semnificativă, dar care în lipsa unor politici pro-nataliste va continua din păcate.
Citeşte şi: Cum acorzi primul ajutor în caz de insolație