Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor să verifice internările de o zi după ce în sistem apar plăți mult mai mari decât numărul pacienţilor care ar putea fi îngrijiți conform acestui tip de serviciu medical.
În cazul spitalizării de zi, pacientul este internat pentru îngrijiri medicale – investigații, tratamente sau mici intervenții, dar nu rămâne peste noapte. Anul trecut, costurile casei s-au ridicat la 2,4 miliarde de lei cu acest tip de internare. 66% din acest buget a mers la sistemul public, restul la privat.
Legea spune că în spitalizarea de zi, bolnavului trebuie să i se acorde minimum două ore pentru ca actul medical să fie de calitate. Prin urmare, pot fi examinați cel mult 6 pacienți pe un pat în fiecare zi. Doar că verificările celor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, arată că de multe ori, numărul fișelor trimise la decontare depășește cu mult această cifră.
Ce intervenții se pot face la spitalizărilv de o zi și cât se decontează
În spitalizarea de zi se pot face RMN, endoscopii, biopsii, perfuzii, chimioterapie, mici intervenții chirurgicale sau monitorizare după anumite tratamente. Este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la specialist.
De exemplu, pentru o pneumonie virală se decontează 432 de lei, pentru obezitatea cu exces caloric 353, tiroidita autoimună costă 367, iar diabetul de tip 1 – 351 de lei.
Toate investigațiile se pot face și în regim de ambulatoriu, dar la prețuri mult mai mici și, pentru că nu sunt urgențe majore, cu programare.
Prin urmare oamenii, chiar dacă nu au urgențe majore, merg la spital.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a semnat deja ordinul pentru a demara controalele în privința spitalizărilor de zi.
Citeşte şi: Localităţile care nu-şi acoperă din veniturile proprii nici măcar cheltuielile de personal vor avea o grilă de salarizare unică