34.5 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalBlocul groazei inundat şi înconjurat de gunoaie

Blocul groazei inundat şi înconjurat de gunoaie

Este unul dintre cele mai vechi blocuri din Craiova. A fost construit în anii 50 ca un cămin de nefamilişti, cu băi la comun, dar a ajuns o ruină. A fost destinat angajaţilor fostei Uzine Electroputere şi ulterior a intrat în propietatea Primăriei Craiova. Aici şi-au găsit locuinţă cazurile sociale, craiovenii care nu aveau un acoperiş deasupra capului. De-a lungul timpului pe aici s-a perindat o lume pestriţă care şi-a lăsat amprenta asupra blocului cu pricina. Acum, subsolul blocului este plin de apă şi mizerii. Conductele vechi de la băile comune au fost cârpite, dar cedează frecvent şi apa se scurge în subsol. În jurul blocului zac gunoaie, aruncate de locatari direct de la fereastra locuinţei.

Este vorba despre blocul 6 vechi din cartierul Valea Roşie, căruia i se spune mai în glumă, mai în serios: blocul groazei.

„Blocul groazei, plin de fecale în subsol, denumit oficial bloc 6 vechi, se află în Valea Roșie. Locatarii de la blocurile vecine sunt terorizați de mirosul urât, de manele la maxim și de spărgători de semințe care fac gălăgie noaptea în fața blocului”, spune un craiovean.

Blocul „pluteşte” pe apă, iar locatarii par să nu fie deranjaţi din cauza mirosului și a apei murdare din subsol. Alţii şi-au improvizat băi în camera pe care o deţin, iar scurgerile sunt scoase în afară prin conducte, prinse pe faţada blocului. Preşedinta asociaţiei de proprietari din care face parte şi blocul 6 vechi spune că lucrurile s-au mai îndreptat. ” În ceea ce privește aruncarea gunoiului, am stat de vorbă cu locatarii și s-au mai diminuat problemele. În subsol, nu erau dejecții, erau sparte scurgerile de apa. Încet, încet se rezolvă și aceste probleme. Sunt oameni amărâți, nu sunt bani. Țevile comune mereu au avut probleme. Exact pe baia comuna era problema, pe partea dușurilor”, spune preşedinta asociaţiei de proprietari 12 Eroilor din Valea Roşie.


Blocul 6 vechi din Valea Roșie, un focar de infecție

Aici, sunt 70 de camere cu băi la comun. Majoritatea au fost cumpărate de foştii chiriaşi, numai câteva mai sunt ale primăriei. Unele dintre ele au fost închiriate unor medici de familie , dar terorizaţi fiind de locatarii din bloc au renunţat la aceste locaţii. Acum cabinetele au fost închiriate unor familii cu mulţi copii. Clădirea este într-o stare avansată de degradare, în plus subsolul este inundat, iar în jurul lui zac mormane de gunoi. Pungi, cartoane, resturi menajere, haine vechi înconjoară blocul 6 vechi din Valea Roşie. Este mizeria pe care locatarii o aruncă direct pe fereastră, pe spaţiul de lângă clădire, deşi la câțiva metri de bloc sunt amplasate tomberoane.
Blocul 6 vechi din Valea Roşie este un adevărat focar de infecţie, în jur mişună gândaci şi şoareci. Locatarii au transformat spaţiul verde din jurul blocului în care locuiesc, dar şi grădinile blocurilor învecinate într-o groapă de gunoi. În spatele blocului şubred, gunoiul zace în descompunere. Nimeni nu îndrăzneşte să le atragă atenţia pentru că unii dintre proprietari devin agresivi, fiind certaţi cu orice regulă de civilizaţie. Aceştia se comportă ca şi cum întreaga zonă le-ar aparţine.

Spre disperarea vecinilor

Locatarii blocurilor învecinate s-au plâns tot timpul de faptul că „vecinii” toacă seminţe pe marginea trotuarului în timp ce manelele se revarsă din boxele unor maşini din parcare. Consumă băuturi alcoolice şi nu numai, spun proprietarii din blocurile din imediata apropiere şi apoi se dedau la scandal. În zonă este o continuă „petrecere”, toate se întâmplă sub privirile îngrozite ale vecinilor, care nu mai ştiu cum să-i ocolească sau la cine să apeleze ca să stopeze acestă nenorocire.

Salubritatea strânge gunoiul din jurul blocului, locatarii o iau de la capăt

Situaţia blocului 6 din Valea Roşie este cunoscută sau mai puţin cunoscută autorităţilor craiovene.

„Cunoaștem situația din acea zonă a cartierului Valea Roșie, de pe str. Revoluției, și, de fiecare dată când am primit sesizări, atât prin e-mail, cât și prin Telefonul Cetățeanului, echipele noastre au mers și au salubrizat suprafețele de pe domeniul public la care s-a făcut referire. Ultima sesizare, spre exemplu, a venit în data de 16 iunie, iar angajații noștri au mers imediat pentru a face curățenie în zonă.
Cu toate acestea, spațiile imediat apropiate din jurul blocurilor, așa cum bine știm, aparțin de asociațiile de proprietari care sunt responsabile și de curățenia acestora. Îi încurajăm pe craioveni să apeleze și Dispeceratul Salubritate Craiova, la 0251.422.733, disponibil nonstop, pentru a ne sesiza aspecte ce țin de curățenia domeniului public, însă le reamintim că un oraș curat este o muncă de echipă, atât a angajaților Salubritate Craiova, cât și a cetățenilor și a asociațiilor de proprietari”, a explicat Mihai Butari, directorul SC Salubritate Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS