Fostul deputat Cristian Rizea a fost eliberat condiționat din închisoare, după o decizie definitivă a Tribunalului Ilfov. Instanța a admis contestația fostului deputat PSD și a anulat sentința penală anterioară. El fusese condamnat pentru corupție și fugise anterior în Republica Moldova.
Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.
Condamnat într-un caz de corupție
Cristian Rizea a fost condamnat în martie 2019 la patru ani și opt luni de închisoare, într-un caz de corupție. După pronunțarea sentinței, el a plecat în Republica Moldova, pentru a evita încarcerarea. Autoritățile române l-au adus înapoi în aprilie 2023.
Cristian Rizea mai plecase în Republica Moldova în 2017, iar un an mai târziu obţinuse cetăţenia moldovenească. În 2020, însă, Igor Dodon, fostul preşedinte al Republicii Moldova, i-a retras-o pe motiv că a fost obţinută ilegal şi deputatul ar fi minţit când şi-a făcut actele. Rizea a contestat decizia, şi-a schimbat chiar şi numele şi a încercat să candideze peste Prut.
Pe 4 noiembrie 2020, Ministerul român al Justiției a anunțat că a transmis o cerere de extrădare către autoritățile moldovene.
Pe 6 noiembrie 2020, Judecătoria Chișinău a emis un mandat de arest pe numele său. În februarie 2021, Cristian Rizea a fost eliberat, deoarece expirase termenul maxim legal de reținere în Republica Moldova, fără ca extrădarea să fie finalizată. La 31 martie 2021, procurorii l-au trimis în judecată pentru fals în declarații. Ei susțineau că, în anul 2017, când a cerut cetățenia Republicii Moldova, fostul deputat ar fi completat formularul cu informații false.
„Dezvăluirile“ lui Rizea
Fostul deputat poza în Moldova în jurnalist şi, după ce publicase cartea „spovedania lui Rizea”, începuse o serie de dezvăluiri despre politicieni, grupuri de interese din România şi despre celebrul grup de la Monaco din care făceau parte nume grele. Peste Prut avea o vilă de lux şi maşini scumpe, iar jurnaliştii moldoveni scriau că îşi petrecea timpul chefuind în restaurante.
România are în continuare fugari pe care nu îi poate aduce în ţară – Alina Bica, fosta şefă Antimafia, Ionel Arsene, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ sau Sebastian Ghiţă sunt câteva nume celebre de pe lista urmăriţilor pe care statul român se chinuie să îi aducă în ţară.
Citește și: Ediția a XI-a a Festivalului Internațional Adrian Păunescu, în iulie, la Craiova