22.3 C
Craiova
joi, 29 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateNoi falsuri despre așa-zise restricții de circulație pentru bărbați și retragerea militarilor americani din România, dezminţite de armată

Noi falsuri despre așa-zise restricții de circulație pentru bărbați și retragerea militarilor americani din România, dezminţite de armată

În mediul online s-au râspândit două noi încercări de dezinformare care vorbesc despre restricționarea circulației bărbaților între 18 și 65 de ani și despre retragerea totală a militarilor americani din România, semnalează Ministerul Apărării.

Unul dintre falsuri folosește un așa-zis „comunicat MApN”, distribuit prin WhatsApp, potrivit MApN.

„«Documentul» este redactat într-o formă care încearcă să imite un comunicat de presă al MApN și anunță restricționarea circulației cetățenilor de sex masculin cu vârste între 18 și 65 de ani, ca urmare a instituirii stării de mobilizare în România, în urma unei așa-zise decizii recente a CSAT.

Dezmințim categoric autenticitatea acestui document. Acesta nu a fost emis de Ministerul Apărării Naționale și conține informații false și alarmiste, menite să creeze panică și confuzie în rândul populației”, transmite MApN pe platforma Inforadar unde sunt dezmințite tentativele de dezinformare și fake news apărute în spațiul public.

Adevăratul comunicat emis de Biroul de presă al MApN se referă la un cu totul alt subiect

„Adevăratul comunicat înregistrat cu numărul 46 a fost emis de Biroul de presă al MApN la data de 19 februarie și se referă la un cu totul alt subiect decât cel conținut de documentul falsificat”, menționează instituția, care precizează că va sesiza autoritățile judiciare pentru această dezinformare.

A doua acțiune de dezinformare face referire la așa-zise „decizii” oficiale comunicate de autoritățile SUA

O a doua acțiune de dezinformare, distribuită pe platformele TikTok, YouTube și Facebook, face referire la așa-zise „decizii” oficiale comunicate de autoritățile SUA cu privire la retragerea totală a militarilor americani dislocați în România, inclusiv la retragerea sistemului antirachetă Aegis Ashore dislocat de Armata SUA în Baza 99 Deveselu, precizează MApN.

„Aceste informații sunt false și nu au niciun fundament real. Militarii dislocați de Armata Statelor Unite ale Americii în România, ca parte a măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO, în baza parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România își desfășoară activitatea normal. Sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu își desfășoară, de asemenea, activitatea în parametrii planificați, ca parte a scutului antibalistic al Alianței Nord-Atlantice”, menționează MApN.

Poziția Ambasadei SUA

De altfel, Ambasada SUA la București a transmis duminică un mesaj prin care se subliniază că instalarea acestui sistem „a sporit securitatea și capacitatea de descurajare pe flancul estic al NATO.

„Colaborarea dintre forțele americane și române la Deveselu demonstrează puterea alianței noastre și angajamentul nostru comun față de stabilitatea regională. Prin prezența sa în România, Aegis Ashore contribuie nu numai la protejarea aliaților noștri, ci și la consolidarea puterii și a securității Americii”, a transmis Ambasada SUA la București.

MApN atrage atenția că este de așteptat ca acțiuni de dezinformare de acest gen, care vizează subiecte de securitate și apărare națională, să continue și în perioada imediat următoare.

„Aceste acțiuni de manipulare servesc doar scopului de a întreține o stare de teamă și confuzie“

Armata atrage atenția că „aceste acțiuni de manipulare servesc doar scopului de a întreține o stare de teamă și confuzie în rândul opiniei publice din România, în contextul agresiunii armate pe care forțele Federației Ruse o desfășoară împotriva Ucrainei”.

Citeşte şi: Femeie găsită moartă în mare, la Costineşti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS