Un nou studiu arată că doar câteva nopţi de somn insuficient pot declanşa mecanisme inflamatorii la nivel molecular, chiar şi în rândul tinerilor sănătoşi. Rezultatele pot avea implicaţii clinice importante pentru prevenţia bolilor de inimă şi pentru educaţia pacienţilor cu risc cardiovascular.
Lipsa cronică de somn este o problemă de sănătate publică în creştere şi, în cadrul studiilor de amploare, a fost asociată cu un risc crescut de infarct miocardic, AVC (accident vascular cerebral) şi fibrilaţie atrială.
Sănătatea inimii este influenţată de mai mulţi factori de stil de viaţă, inclusiv somnul, alimentaţia şi activitatea fizică.
Un studiu recent evidenţiază efecte moleculare concrete după doar câteva nopţi de somn restricţionat, aducând argumente solide pentru includerea somnului în strategiile de prevenţie cardiovasculară.
Chiar și trei nopți de somn insuficient activează mecanisme de risc
Chiar şi trei nopţi de somn insuficient activează mecanisme moleculare asociate unui risc crescut de probleme cardiace, notează autorii recentului studiu, care a investigat modul în care privarea de somn afectează biomarkeri (în acest caz, proteine) asociaţi cu bolile cardiovasculare.
Studiul a fost coordonat de Universitatea Uppsala şi publicat în revista Biomarker Research.
Cercetătorii au analizat proteine inflamatorii din sânge. Acestea sunt molecule pe care corpul le produce atunci când este supus stresului sau luptă cu o infecţie. Multe dintre aceste proteine au fost deja asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi insuficienţa cardiacă şi boala coronariană.
Astfel, când aceste proteine rămân la niveluri ridicate pentru o perioadă îndelungată, ele pot deteriora vasele de sânge şi pot creşte riscul unor probleme precum insuficienţa cardiacă, boala coronariană sau fibrilaţia atrială (bătăi neregulate ale inimii).
Citește continuarea pe news.ro.