15.1 C
Craiova
miercuri, 21 mai, 2025
Știri de ultima orăEducatieMinistrul Educaţiei: Părinţii trebuie să contribuie la actul de educaţie, dar nu pot hotărî ce note trebuie să primească copilul

Ministrul Educaţiei: Părinţii trebuie să contribuie la actul de educaţie, dar nu pot hotărî ce note trebuie să primească copilul

Ministrul Educației, Daniel David, spune că părinții trebuie să înțeleagă că nu sunt profesori și nu pot da note. David atrage atenția că profesorii și școala trebui să accepte totuși și rolul părintelui de contributor la actul de educație.

„Profesorii și școala trebuie să înțeleagă și să accepte rolul părintelui de contributor la actul de educație. Nu este cineva căruia i se comunică ce a decis școala, nu este cineva căruia i se comunică niște lucruri și trebuie să creeze acele mecanisme prin care să aibă o voce și să poată să influențeze educația propriului copil.

Dar acestea fiind spuse, părintele, la rândul lui, trebuie să înțeleagă că nu este profesor, nu-i director de școală și nu dă note. Încă o dată, aici vorbim la nivel de viziune și de strategie. O procedură o faci printr-un ordin de ministru”, a declarat Daniel David, conform Edupedu.ro.

Daniel David a mai făcut și în trecut referiri la intervențiile părinților în actul educational La emisiunea Prim Plan de la TVR Info, ministrul dezvăluia că „avem și varianta în care vin părinții (la școală – n.red) și încep să spună ei ce notă trebuie dată, ce barem trebuie făcut”. Acesta a precizat că „părintele nu este profesor”, dar „profesorul trebuie să înțeleagă că vocea părintelui trebuie ascultată”.

Profesorii se plâng de intervențiile părinților

Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că sunt foarte mulți părinți care nu acceptă decât notele maxime pentru copiilor lor: „În clipa în care copilul n-a obținut aceste note, aproape că nu te ascultă”.

„Eu, uneori, am senzația – am vorbit și cu colegi de-ai mei, directori de colegii mari din București – că părinții au de la noi așteptarea să fim un fel de bone”, a declarat Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, la DC News.

Andreia Bodea a mai spus că are sentimentul că nu este lăsată să-și facă treaba.

„Este normal să stăm la aceeași masă, dar hai să stabilim care sunt limitele. Tu poți interveni, cu priceperea și cu competențele tale, și lasă-ne pe noi de acolo încolo să ne facem treaba. Eu am sentimentul, de cele mai multe ori, că vreau să-mi fac treaba și nu sunt lăsată să-mi fac treaba.”

Evaluarea rezultatelor la învățătură se realizează permanent, pe parcursul anului şcolar, și se face conform ROFUIP 2024.

„La sfârşitul clasei pregătitoare și clasei I, evaluarea dezvoltării fizice, socioemoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor faţă de învăţare ale copilului, realizată pe parcursul întregului an şcolar, se finalizează prin completarea unui raport, de către cadrul didactic responsabil împreună cu consilierul școlar, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei“.

Citeşte şi: Marea Britanie a cerut extrădarea fraților Tate după încheierea procesului din România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS