Marea Britanie, Canada şi Franţa au ameninţat luni cu sancţiuni împotriva Israelului în cazul în care acesta nu opreşte o nouă ofensivă militară în Gaza şi nu ridică restricţiile privind ajutoarele, punând şi mai multă presiune pe Benjamin Netanyahu.
Armata israeliană a anunţat vineri începerea unei noi operaţiuni, iar luni Netanyahu a declarat că Israelul va prelua controlul asupra întregii Gaza.
Experţii internaţionali au avertizat deja asupra unei foamete iminente. „Refuzul guvernului israelian de a acorda asistenţă umanitară esenţială populaţiei civile este inacceptabil şi riscă să încalce dreptul internaţional umanitar”, se arată într-o declaraţie comună a guvernului britanic.
„Ne opunem oricărei încercări de extindere a coloniilor din Cisiordania … Nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni specifice”.
Israelul a blocat de la începutul lunii martie intrarea în Gaza a medicamentelor, alimentelor şi combustibilului pentru a încerca să preseze Hamas să elibereze ostaticii pe care gruparea militantă palestiniană i-a luat pe 7 octombrie 2023, când a atacat comunităţile israeliene.
„Am susţinut întotdeauna dreptul Israelului de a apăra israelienii împotriva terorismului. Dar această escaladare este total disproporţionată”, au afirmat cei trei lideri occidentali în declaraţia comună, potrivit News.ro.
Aceştia au afirmat că nu vor sta cu mâinile în sân în timp ce guvernul lui Netanyahu va continua „aceste acţiuni atroce”.
Aceştia şi-au declarat sprijinul pentru eforturile conduse de Statele Unite, Qatar şi Egipt pentru o încetare imediată a focului în Gaza şi au afirmat că s-au angajat să recunoască un stat palestinian ca parte a unei soluţii a conflictului bazată pe două state. Hamas a salutat declaraţia comună, descriind poziţia ca fiind „un pas important” în direcţia corectă către restabilirea principiilor dreptului internaţional.
Israelul a permis intrarea în Gaza a doar cinci camioane cu ajutoare
În replică, Netanyahu a declarat că „liderii de la Londra, Ottawa şi Paris oferă un premiu uriaş pentru atacul genocidar asupra Israelului din 7 octombrie, invitând în acelaşi timp alte atrocităţi de acest gen”.
El a declarat că Israelul se va apăra prin mijloace corecte până la obţinerea unei victorii totale, reiterând condiţiile Israelului pentru încheierea războiului, care includ eliberarea ostaticilor rămaşi şi demilitarizarea fâşiei Gaza.
Israelul a declarat că a permis intrarea în Fâşia Gaza a cinci camioane ONU care transportau ajutoare umanitare, inclusiv alimente pentru copii, după 11 săptămâni de blocadă. Şeful operaţiunilor umanitare ale ONU a salutat această măsură, dar a subliniat că este doar „o picătură în ocean din ceea ce este necesar de urgenţă” pentru cei 2,1 milioane de palestinieni din teritoriul devastat de război, unde experţii mondiali avertizează asupra unei foamete iminente.
Netanyahu a declarat într-un mesaj video că Israelul va obţine „victoria completă” atât prin eliberarea celor 58 de ostatici încă deţinuţi de Hamas în Gaza, cât şi prin distrugerea grupului militant palestinian.
Chiar în timp ce armata avertiza cu privire la atac, reporterii Reuters au văzut camioane cu ajutoare care se îndreptau spre nordul Gazei, după ce alarma globală crescândă l-a forţat pe Netanyahu să ridice blocada impusă în martie.
Israelul a afirmat că ajutorul a fost furat de Hamas, acuzaţie pe care Hamas o neagă. Ţările europene, inclusiv Franţa, Germania şi Marea Britanie, au declarat că situaţia din Gaza este intolerabilă şi chiar şi sprijinul Statelor Unite părea să se clatine.