23.4 C
Craiova
marți, 20 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateAeroportul european care te duce în trei țări deodată

Aeroportul european care te duce în trei țări deodată


Rămâi fără replică. EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg este o minune la fel de unică ca și numele său: este singurul aeroport cu ieșiri în două țări. Și, din punct de vedere tehnic, este singurul loc de pe Pământ unde poți ateriza în trei țări deodată, potrivit Metro.

Situat la punctul de întâlnire al granițelor Franței, Elveției și Germaniei, EuroAirport deservește trei orașe – Mulhouse, în Franța, Freiburg, în Germania și Basel, în Elveția, unde Eurovision 2025 s-a încheiat recent.

Pierra Willix de la Metro a fost pe zborul fanilor easyJet Eurovision către Basel la începutul acestei săptămâni, o petrecere zbuciumată pe cer. Deși aeroportul este situat pe pământ francez, este administrat atât de Franța, cât și de Elveția, cu un consiliu de conducere care include membri din Germania.

Confuz, știm.

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg

Considerat „poarta de intrare în regiunea trinațională”, aeroportul este compus din două secțiuni: elvețiană și franceză, fiecare având propriul său post vamal. Pasagerii pot să se deplaseze între ambele state fără a trece de controalele la granița cu Franța.

Pasagerii se vor întâlni atât cu poliția elvețiană, cât și cu cea franceză la aeroport, fiecare fiind responsabil pentru controalele de securitate și vama din țara lor.

Aeroportul este situat în Saint-Louis din Alsacia, care face parte din Eurodistrictul Trinational Basel, o platformă transfrontalieră formată dintr-o asociație de orașe și municipalități din Franța, Germania și Elveția.Pasagerii pot călători cu ușurință în orașele din apropiere de la aeroport, cel mai apropiat fiind Basel, la doar 5 mile distanță.

Mulhouse din Franța se află la 25,5 mile sud, în timp ce Freiburg din Germania se află la 43 de mile la nord.

Opțiuni de transport disponibile

Există mai multe opțiuni de transport disponibile, cu servicii frecvente de autobuz care leagă aeroportul de Basel, Mulhouse și orașele din apropiere.

Este ușor accesibil cu mașina, iar un drum fără vamă de 2,6 mile leagă partea elvețiană a aeroportului de Basel.

Zona înconjurătoare are multe de explorat, de la pitorescul Pădurea Neagră din Germania până la fermecătoarele orașe Alsacia, o regiune cunoscută pentru rutele vinului și casele cu cherestea.

Colmar, de exemplu, se află la 35 de mile de aeroport. Numit adesea „capitala vinului din Alsacia”, orașul este cunoscut pentru arhitectura sa medievală, canalele pitorești și casele colorate din lemn.

Fondată în 1946, Euroairport, cu conducerea împărțită între două țări, este descris pe site-ul său drept „un simbol al cooperării internaționale care a devenit absolut vitală după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Aeroportul deservește peste 25 de companii aeriene

Astăzi, aeroportul deservește peste 25 de companii aeriene, inclusiv easyJet și Wizz Air, și zboară către peste 100 de aeroporturi din 30 de țări.
În Marea Britanie, călătorii pot ajunge cu ușurință la aeroport, cu zboruri directe din orașe precum Londra, Manchester, Bristol și Dublin.

Aeroportul internațional de dimensiuni medii acoperă aproximativ 1,4 milioane de metri pătrați și oferă o gamă largă de restaurante, cumpărături fără taxe și alte servicii.

Pasagerii pot cheltui fie euro, fie franci elvețieni, în funcție de locul în care aleg să facă cumpărăturile din aeroport.

Alte aeroporturi care trec granițele internaționale

Aeroportul Geneva (GVA) – Situat între Elveția și Franța, este unul dintre puținele aeroporturi situate la o graniță internațională, cu marginea pistei care trece peste granița cu Franța.

Cross Border Xpress (CBX) – Acest pod pietonal conectează San Diego (SUA) și Tijuana (Mexic), legând aeroporturile respective și permițând pasagerilor să treacă rapid granița.

Aeroportul Internațional Gibraltar (GIB) Aeroportul din Gibraltar a fost construit chiar înainte de al Doilea Război Mondial, la marginea porțiunii de pământ care leagă Gibraltar de Spania. Se află la doar câțiva metri de granița cu Spania și pe un teren despre care Spania susține că nu a fost inclus în Tratatul de la Utrecht, care a cedat oficial teritoriul Marii Britanii.

Citește și: Marea Roşie a Olteniei şi-a schimbat culoarea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS