17.3 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăEducatieProf. Dan Claudiu Dănişor, dr. în drept constituţional: "Când un candidat ne spune că se va ocupa de noi individual, vrea să ne ia libertatea"

Prof. Dan Claudiu Dănişor, dr. în drept constituţional: „Când un candidat ne spune că se va ocupa de noi individual, vrea să ne ia libertatea”

În ultima perioadă, în contextul alegerilor, au existat mai multe semnale venite din mediul universitar, de la Uniunea Universităţilor din Cluj, SNSPA şi peste 130 de profesori de la Universitatea din Bucureşti, care au făcut apel la un vot care să apere parcursul euroatlantic şi valorile democratice. Mediul universitar din Craiova nu a transmis, deocamdată, un mesaj oficial despre acest subiect.

În schimb, profesorul Dan Claudiu Dănişor, doctor în drept constituţional şi fost rector al Universității din Craiova, a transmis un mesaj public, în care afirmă că atunci „când un candidat în alegeri ne spune că se va ocupa de noi individual dacă va avea suficiente voturi, vrea să ne ia libertatea. Că o face în numele vreunui grup, nu are nicio relevanță. El vrea să ne facă sclavi. Iar noi trebuie să refuzăm!”. Contactat de GdS, profesorul a transmis că „o democraţie nu înseamnă că anumiţi oameni ţipă mai tare” şi nici măcar poporul, prin referendum, nu se poate atinge de drepturile garantate prin Constituţie.

Când un candidat spune public „că o să ocupe de fiecare dintre noi”, e o ameninţare directă la adresa drepturilor şi libertăţilor noastre

Acesta a declarat că mesajul transmis este o simplă chestiune de principiu. „Principiul oricărei societăţi democratice este că drepturile fiecăruia dintre noi sunt apărate inclusiv în faţa grupului naţional, dacă grupul naţional încearcă să abuzeze de drepturile noastre. Or, unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte spune public, nu e o chestiune pe care a ascuns-o, că o să se ocupe de noi, de fiecare în parte, ceea ce mie mi se pare că e o ameninţare directă la adresa drepturilor şi libertăţilor noastre fundamentale, cele pe care orice societate democratică trebuie să le protejeze.

Iar Constituţia României le garantează contra legilor făcute de Parlamentul României, contra puterii executive pe care oamenii care concurează acum pe scena politică vor să o ocupe, contra oricărui abuz făcut de către oricine, inclusiv de către naţiune în întregul ei.”

Oprimarea nu e legitimă nici când o întreagă naţiune oprimă un singur individ

Prof. Dan Claudiu Dănişor îl citează pe Benjamin Constant, care, în timpul Revoluţiei Franceze, când nu se mai termina represiunea, scria că dacă ar fi națiunea întreagă cea care oprimă un individ, asta nu ar putea face opresiunea legitimă. „Fiecare dintre noi are drepturi de care NIMENI, nici măcar naţiunea, nu are voie să se atingă”, a subliniat profesorul doctor în drept constituţional. „Principiile transcend rasele, etniile sau națiunile și ne fac liberi. Democrația nu însemnă puterea fără limite a grupului asupra indivizilor, ci garantarea drepturilor și libertăților individuale contra abuzurilor posibile ale grupului însuși.”, a mai afirmat prof. dr. Dan Claudiu Dănişor.

O democraţie nu înseamnă „că anumiţi oameni ţipă mai tare”

„Întotdeauna, într-o democraţie liberală, drepturile individuale sunt deasupra tuturor. În Constituţia României, în articolul 152, se interzice revizuirea Constituţiei dacă ar avea ca efect suprimarea drepturilor fundamentale ori a garanţiilor acestora. Aşadar, nici măcar poporul, prin referendum – căci revizuirea se face prin referendum – nu se poate atinge de drepturile fundamentale garantate prin Constituţie sau de garanţiile acestora, adică de protecţia lor judiciară, de protecţia acordată de Curtea Constituţională, de protecţia acordată de instanţele internaţionale privind drepturile omului. Aceasta e o democraţie. Nu faptul că anumiţi oameni ţipă mai tare sau votează într-un anumit fel. Votul lor contează, e decisiv pentru a crea o anumită putere politică, nici această putere, nici votul oamenilor nu pot să neantizeze drepturile noastre”, a mai declarat, pentru GdS, prof. Dan Claudiu Dănişor.

Recent, profesorul a publicat o carte intitulată „Statul român, între liberalism şi naţionalism”.

CITEŞTE ŞI: Compartimente noi la Filantropia: USTACC pentru pacienţii cardiaci şi Endoscopie Terapeutică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS