Craiovenii sunt traşi de mânecă, să nu mai confunde canalizarea cu coşul de gunoi. Locatarii din blocurile de locuinţe sunt avertizaţi să nu mai arunce şerveţelele umede în toaletă, acestea fiind o cauză frecventă a înfundării canalizării. În Craiova, cartierul care se confruntă frecvent cu înfundarea canalizării din cauza acestor şerveţele umede este Craioviţa Nouă.

Craiovenii confundă adesea canalizarea cu coşul de gunoi şi aruncă în canalizare tot felul de resturi menajere, dar mai ales şerveţele umede. Acestea sunt o cauză frecventă a înfundării canalizării, cu precădere, la blocuri. Locatarii aruncă în canalizare resturi alimentare, deșeuri din plastic sau menajere, metal, hârtie, carton, sticlă, materiale textile, deșeuri periculoase sau deșeuri rezultate din construcții. Drept urmare, operatorul de apă şi canal al oraşului, Compania de Apă Oltenia, îi trage de mânecă pe craiovenii care blochează frecvent reţelele de canalizare cu diverse reziduuri. Totodată, le atrage atenţia cât de periculoase sunt şerveţelele umede aruncate în toaletă şi care ulterior ajung în canalizarea blocului şi cea stradală.

„Am demarat Campania de informare și responsabilizare a utilizatorilor: Fără șervețele umede în canalizare! Colegii noștri au împărțit materiale informative și au discutat cu utilizatorii despre importanța protejării rețelelor de canalizare, protejarea mediului înconjurător și despre cât de periculoase sunt șervețelele umede aruncate în toaletă. Însă nu doar acestea, întrucât găsim mereu în canalizare deșeuri destinate coșului de gunoi: resturi alimentare, deșeuri din plastic sau menajere, metal, hârtie, carton, sticlă, materiale textile, deșeuri periculoase sau deșeuri rezultate din construcții. O atenție deosebită a fost acordată și asociațiilor de proprietari, pe afișele cu recomandări distribuite aici fiind cuprinse și câteva imagini cu reziduurile scoase de colegii noștri din diverse canalizări blocate.
Preocuparea și atenția depozitării deșeurilor pe care le generăm și o schimbare de comportament pot ține la distanță mirosurile neplăcute degajate din canalizare, înfundarea racordurilor sau refularea apei uzate în stradă sau în locuințe. Compania de Apă Oltenia are un program regulat de mentenanță preventivă a canalizării, pentru a evita blocajele și refularea apei uzate din canalizare, însă avem nevoie și de sprijinul și responsabilitatea dumneavoastră, a utilizatorilor serviciilor noastre”, spune purtătorul de cuvânt al CAO, Carmen Petrean.

Canalizarea din cartierul Craioviţa Nouă răpusă de şerveţelele umede
Obiceiul multor craioveni de a arunca în vasul de WC șervețele umede, care nu sunt biodegradabile și se acumulează în conducte, este cauza principală a înfundării canalizării. Ce nu știu mulți este că șervețelele umede conțin mult plastic și nu sunt biodegradabile, astfel că ajunse în conducte, ele se acumulează în timp și formează dopuri de dimensiuni mari care blochează scurgerile. Zeci de intervenții au loc lunar în cartiere pentru a se desfunda conductele de canalizare, însă supremaţia o deţine cartierul Craioviţa Nouă.
„Acțiunea a vizat în mod special cartierul craiovean Craiovița Nouă, zona blocurilor unde Compania de Apă Oltenia este solicitată foarte des pentru deblocarea rețelelor de canalizare.
Locatarii întâlniți au ținut să precizeze că fac diferența între canalizare și deșeurile destinate coșului de gunoi, însă au fost de acord că sunt zone unde apar foarte des blocaje generate de utilizarea necorespunzătoare a rețelei de analizare”, a mai spus reprezentantul CAO.