15.6 C
Craiova
marți, 13 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateCulturaCraiova: Muzeul Cărții și Exilului Românesc participă la Noaptea Muzeelor

Craiova: Muzeul Cărții și Exilului Românesc participă la Noaptea Muzeelor

Muzeul Cărții și Exilului Românesc, singurul muzeu din țară dedicat culturii românești din exil, își deschide larg porțile pentru public sâmbătă, 17 mai, pentru ediția 2025 a evenimentului cultural anual Noaptea Muzeelor.

Începând cu ora 18.00 și până la ora 24.00 (23.30 – ultima intrare), vizitatorii sunt invitați să participe la:

  • o experiență muzeală captivantă,
  • o explorare a spațiului interior și exterior al muzeului,
  • o incursiune într-o lume care îmbină arta, lectura, istoria, cu poveștile de viață fascinante ale unor români valoroși, care au creat cu dorul de țară în suflet.

Pentru prima dată, publicul va putea vizita depozitul Muzeului Cărții și Exilului Românesc, unde va avea ocazia de a vedea rafturile monobloc și sistemul performant de depozitare a obiectelor ce fac parte din patrimoniul muzeal.

Un alt obiectiv de interes, ce va fi expus pentru prima dată, este tiparnița Bibliotecii române de la Freiburg, un centrul cultural extrem de valoros al exilului românesc. Achiziționată de profesorul universitar Virgil Mihăilescu în scopul desfășurării activității editorial-tipografică, tiparnița a constituit nucleul Bibliotecii încă de la înființare, din anul 1949.

La ora 20.00, publicul este invitat să participe la o prezentare a volumului „Oglinda Sufletului”, semnat de Alexandra Petrescu, volum care va fi lansat în cursul zilei, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

După prezentarea volumului, publicul este invitat să participe la un recital oferit de grupul vocal pop-opera Angels, din care fac parte soliștii Iulian Codruț Stănescu și Daniel Petrescu.

Pe tot parcursul serii, în sala multimedia vor rula filme pentru copii, iar pe panourile interactive vor fi disponibile diverse jocuri antrenante.

40 de colecții

Din patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc fac parte peste 40 de colecții, constând în fonduri de documente și colecții personale ale:

  • acad. Dinu C Giurescu,
  • istoricului Dan Berindei,
  • acad. Basarab Nicolescu,
  • scriitorilor Mircea Eliade, Leonid Mămăligă, Vintilă Horia, Cicerone Poghirc, Andrei Codrescu, Cezar Vasiliu, Ion Deaconescu, regizorilor Andrei Șerban și Paul Barbăneagră,
  • artiștilor plastici Corneliu Șerban Popa, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou și Constanța Buzdugan,
  • soților Rodica și Șerban-Viorel Stănoiu,
  • soților Romulus și Ileana Vulpescu,
  • istoricului V. Veliman,
  • alți importanți oameni de cultură care, deși în plecați în exil, au continuat să trăiască și să simtă românește.

Vizitând rând pe rând exponatele, vizitatorii vor putea parcurge cu privirea scrisul de mână al autorilor, așa cum acesta apare în:

  • dedicațiile olografe din cărțile,
  • manuscrisele și documentele originale,
  • pe filele de corespondență purtată de scriitori celebri din exil.

„Mai aproape de oameni într-o noapte de mai”

În fiecare încăpere, publicul va admira piese de mobilier, obiecte personale și fotografii inedite, dar și unicate de artă vizuală din pictură, sculptură, desen sau gravură. Arhivele aflate în patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc reprezintă o mărturie solidă, o frescă documentară a activității culturale, științifice și artistice întreprinse de personalități ale exilului românesc.

Toate bunurile din patrimoniul muzeal stau mărturie atât activității creatoare, cât și vieții din culise a unor reprezentanți de seamă ai culturii românești.

Noaptea Muzeelor, eveniment patronat de Consiliul Europei, se organizează anual în apropierea zilei de 18 mai, dată adoptată de Consiliul Internațional al Muzeelor drept Ziua Internațională a Muzeelor.

Ediția din acest an se desfășoară sub genericul „Mai aproape de oameni într-o noapte de mai”.

Citește și: (VIDEO) Președintele SUA a ajuns în Arabia Saudită, se întâlnește cu MBS

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS