15.6 C
Craiova
marți, 13 mai, 2025
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Șase bulgari condamnați la închisoare după ce au spionat pentru Rusia în Marea Britanie

(VIDEO) Șase bulgari condamnați la închisoare după ce au spionat pentru Rusia în Marea Britanie

-


Șase bulgari condamnați pentru spionaj pentru Rusia în Marea Britanie au fost închiși la Old Bailey, potrivit The Guardian.

Orlin Roussev, de 47 de ani, care era liderul grupului și a pledat vinovat, a fost condamnat la 10 ani și opt luni pentru rolul său în executarea a șase operațiuni „sofisticate” care puneau în pericol securitatea națională și siguranța publicului.

Secundul său, Biser Dzhambazov, de 44 de ani, a fost condamnat la 10 ani și două luni de închisoare la Old Bailey, după ce a pledat vinovat.

Katrin Ivanova, de 33 de ani, una dintre cele două femei care au fost trimise ca „capcane de miere” împotriva țintelor grupului, a fost condamnată la 9 ani și opt luni de închisoare. Judecătorul Hilliard a spus că a acceptat că ea nu s-ar fi implicat în crime fără să-l cunoască pe Dzhambazov, dar i-a spus că a lucrat cot la cot cu el.

Cealaltă femeie, Vanya Gaberova, de 30 de ani, a primit o pedeapsă de șase ani, opt luni și trei săptămâni. În timp ce judecătorul a acordat o indemnizație pentru un diagnostic de claustrofobie, el i-a spus că ea știe că ceea ce face este pentru Rusia și că i s-a părut „incitant și plin de farmec”.

Tihomir Ivanchev, de 39 de ani, unul dintre cei doi locotenenți, a fost condamnat la opt ani de închisoare de către judecător, care a remarcat raportări de bună purtare și faptul că implicarea sa în grup a încetat înainte de arestarea lor în 2023. Celălalt, Ivan Stoyanov, de 33 de ani, a primit cinci ani și trei săptămâni de închisoare după ce a pledat vinovat, deși nu era într-un stadiu la judecată.

După executarea pedepsei, urmează deportarea

Judecătorul Hilliard i-a spus fiecărui inculpat că ar trebui să-și ispășească jumătate din pedeapsă înainte de a fi eligibili pentru eliberare condiționată și apoi vor fi pasibili de deportare automată în Bulgaria.
Anterior, el a detaliat șase comploturi de spionaj identificate desfășurate de inculpați
Inculpații au fost „motivați de bani”, fiind discutate sume „substanțiale” de până la 1 milion de euro (842.000 de lire sterline).
Acest lucru, a spus el, a demonstrat „valoarea” activităților lor secrete față de Rusia. „O parte din bani le-ar fi acoperit cheltuielile, dar nu toți. Acest lucru le-a permis inculpaților să trăiască foarte confortabil. Trebuie să se fi crezut că ceea ce făceau inculpații era valoros.

Rețeaua de spionaj a fost angajată în operațiuni de supraveghere și informații între 2020 și 2023, vizând jurnaliști și dizidenți ruși.

Marsalek a instruit membrii bandei

Lucrând dintr-o pensiune din Great Yarmouth, Norfolk, a fost regizat din străinătate de Jan Marsalek, un om de afaceri austriac care a fugit în Rusia în 2020, după ce compania de plăți pe care a ajutat-o ​​să o conducă, Wirecard, s-a prăbușit pe fondul unei fraude de 1,9 miliarde de euro (1,6 miliarde de lire sterline).

Marsalek, despre care se crede că se află la Moscova, dar este căutat în Germania din cauza scandalului Wirecard, lucra pentru serviciul rus de securitate de stat FSB și pentru agenția de informații militare GRU.

El a condus supravegherea în Bulgaria, Austria și Spania a lui Christo Grozev, un jurnalist de investigație care a ajutat la implicarea spionilor ruși în otrăvirea liderului opoziției Alexei Navalny.
Marsalek a instruit, de asemenea, membrii bandei, inclusiv Ivanova, să fure numerele de telefon mobil ale trupelor ucrainene despre care se crede că se antrenează la o cazarmă americană din Stuttgart, Germania, folosind un dispozitiv de spionaj de calitate militară.

Activitatea grupului a afectat securitatea și siguranța Regatului Unit

Într-o sentință televizată, judecătorul Hilliard i-a felicitat pe ofițeri pentru „lucrarea lor de investigație extrem de amănunțită și hotărâtă”.

Victimele vizate de spionaj au fost forțate să-și sporească securitatea, a spus judecătorul. El a spus că riscul pentru ei este evident și Roussev ar fi fost conștient de „acțiunile extreme” pe care Rusia le-a întreprins împotriva celor pe care îi considera „un dușman” al statului.

Comandantul Dominic Murphy, șeful Comandamentului pentru combaterea terorismului din Met, a declarat după condamnare că puterea anchetei asupra operațiunilor de supraveghere ale grupului i-a lăsat pe conducătorii grupării – Roussev și Dzhambazov – fără altă opțiune decât să pledeze vinovați de acuzații.

„Acest caz este un exemplu clar al cantității tot mai mari de cazuri de amenințări de stat cu care ne confruntăm în Marea Britanie. De asemenea, evidențiază un fenomen relativ nou prin care spionajul este „externalizat” de anumite state.

Frank Ferguson, șeful Diviziei Speciale pentru Crimă și Luptă împotriva Terorismului CPS, a declarat că, țintind persoane din Regatul Unit care fug de persecuție, precum și jurnaliști care se opun regimului rus, grupul a subminat mesajul că Regatul Unit este o țară sigură pentru acești oameni. „Această activitate prelungită a subminat, de asemenea, securitatea și siguranța Regatului Unit și nu poate exista nicio îndoială că fiecare dintre inculpați știa exact pentru cine spionează”, a adăugat el.

Citește și: Salubritatea face „casă” pentru sare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Sondaj CURS: George Simion, cu câteva procente în fața...

George Simion conduce în cursa pentru funcția de președinte...

ȘTIRI GdS