Aprobarea unui nou plan al Uniunii Europene de a abandona petrolul și gazele rusești a fost blocat de comisarul european ungar Oliver Varhelyi, relatează Politico.
Varhelyi, care a fost numit de prim-ministrul ungar Viktor Orban, a ridicat o obiecție procedurală la propunerea de abandonare a aprovizionării cu energie din Rusia cu câteva ore înainte de publicarea preconizată a acesteia, marți, 6 mai, au declarat trei surse diferite, care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Obiecția lui Varhelyi vine în ciuda obligației formale de a fi independent de interesele politice naționale ale Ungariei. Având în vedere politicile energetice favorabile Rusiei ale premierului ungar Viktor Orban, această mișcare a fost imediat considerată „o chestiune politică”, a declarat unul dintre oficiali, argumentând că aceasta nu va afecta aprobarea finală a planului.
De asemenea, nu este clar în ce măsură portofoliul politic al lui Varhelyi, sănătatea și bunăstarea animalelor, are legătură cu planurile energetice ale Rusiei – dacă are vreo legătură.
Alesul lui Orban pentru funcția de comisar al Ungariei, a introdus o rezervă pe ordinea de zi a reuniunii
Foaia de parcurs urmează să fie publicată marți, după ce cei 27 de comisari ai UE, câte unul pentru fiecare țară, se vor reuni și vor aproba documentul. Varhelyi, alesul lui Orban pentru funcția de comisar al Ungariei, a introdus o rezervă pe ordinea de zi a reuniunii, ceea ce înseamnă că acum comisarii vor trebui să dezbată preocupările sale. Aceștia pot apoi să decidă să ignore sau să ia în considerare preocupările exprimate.
Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei și ambasada sa la Bruxelles nu au răspuns la solicitarea de a confirma dacă Varhelyi a coordonat această mișcare cu Budapesta. Orban a promis anterior că va impune un veto noilor restricții asupra petrolului și gazelor rusești și a utilizat derogări temporare de la sancțiunile energetice ale UE pentru a stimula importurile de combustibili fosili din Rusia.
Un cod de conduită pentru comisari le impune acestora să „fie complet independenți și să nu solicite și să nu accepte instrucțiuni de la niciun guvern sau altă instituție, organism, oficiu sau entitate”.
Citește şi: Când se deschide Transfăgărășan