23.4 C
Craiova
marți, 6 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriDacă BNR nu ţine leul în braţe, economia României intră în colaps

Dacă BNR nu ţine leul în braţe, economia României intră în colaps

Banca Naţională a României a cheltuit 2 miliarde de euro luni pentru a menţine cursul de schimb al leului, iar suma va creşte probabil în următoarele zile din cauza instabilităţii politice din ţară. Leul se apropie de un curs oficial de 5 lei pentru un euro.

BNR a reuşit până acum să menţină cursul sub control, deşi situaţia economică a României este gravă spre foarte gravă. Asta înseamnă că BNR menţine artificial leul sub 5 lei pentru un euro. Dar de ce o face? Nu ar fi mai bine ca leul să fie lăsat să ajungă la valoarea justă de piaţă?

Poate că un răspuns pozitiv la această întrebare ar fi corect dacă România nu ar fi supraîndatorată, nu ar avea un deficit bugetar uriaş, nu ar avea cea mai mare inflaţie din Europa şi ar exporta mai mult decât importă. Menţinerea artificială a leului sub 5 lei ajută, deci, România să nu intre în incapactitate de plată în perioada imediat următoare.

Ce înseamnă un leu peste 5 lei?

Haideţi să vedem ce ar însemna ca BNR să lase liber cursul de schimb şi ce efecte negative şi pozitive ar avea acest lucru asupra economiei şi vieţii românilor.

În primul rând ar creşte costurile cu datoria externă, iar România are o parte semnificativă a datoriei publice în euro și dolari. O depreciere a leului ar duce la majorarea sumelor în lei necesare pentru plata dobânzilor și rambursărilor, ceea ce se traduce printr-o creștere a cheltuielilor bugetare, adică adâncirea necontrolată a deficitului bugetar care se apropie deja de 10% din PIB.

Creşterea dobânzilor va majora ratele la creditele populaţiei, toate produsele importate s-ar scumpi, iar inflaţia ar creşte. România este importator net de produse şi servicii. Dacă inflaţia creşte galopant, statul ar trebui să indexeze pensiile şi salariile, adică noi cheltuieli bugetare, adică deficit şi mai mare.

Cum guvernul nu are bani pentru aşa ceva, ar apela din nou la împrumuturi la costuri şi mai mari, pe care nu va avea cum să le ramburseze, deoarce bulgărele datoriei s-ar face din ce în ce mai mare.

Deprecierea leului are şi părţi bune, dar nu pentru România de azi

Deprecierea leului are şi părţi bune pentru România de azi, dar competitivitatea ei economică redusă ar face ca impactul să fie nesemnificativ raportat la problemele care ar putea apărea. De exemplu, un leu mai slab duce la creşterea veniturilor din TVA şi accize, adică încasări mai mari la buget.

Deprecierea leului stimulează exporturile şi investiţiile, adică mai multe venituri pentru companii şi o potenţială creştere a veniturilor din impozite. Acest efect este, însă, limitat de capacitatea productivă a ţării. România a importat anul trecut cu aproape 35 de miliarde de euro mai mult decât a exportat.

În concluzie, beneficiile deprecierii leului nu compensează costurile crescute. În plus, inflația și dobânzile mai mari pot slăbi încrederea investitorilor și duce la creșterea costurilor de finanțare a deficitului, mai ales în situaţia politică complicată din ţară şi a unei tot mai probabile recesiuni economice mondiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS