Primul tur al alegerilor prezidențiale a creat o undă de șoc în economie. Bursa a deschis pe roșu, dobânzile la împrumuturi au urcat, iar investitorii sunt reticenți. Incertitudinea va persista până la turul 2, iar un președinte antieuropean ar putea duce la o criză economică majoră, informează Observatornews.
Rezultatul din primul tur a fost un brânci puternic pentru economie. Primul semnal? Bursa.
„În primele 10 minute a fost o reacţie mai puternică a investitorilor. Principalul indice, BET-ul, s-a dus în jos cu 2,5. Capitalizarea a scăzut undeva cu vreo 3,7 miliarde de lei. Sunt investitori care acum aleg să-şi reducă o parte din portofolii”, spune Ştefan Musgociu, specialist Bursa de Valori Bucureşti.
Se poate repeta criza financiară din 2009
Un alt pericol despre care vorbesc specialiştii, în funcţie de cine iese preşedinte – retrogradarea României în categoria nerecomandată investiţiilor.
„Ne putem gândi la scenariul din 2009. În 2009, aşa a început criza financiară, cu România fiind downgradată. Vor fi investitori care vor pleca din România, indiferent de cât de bune vor fi randamentele. Cum sunt companiile de asigurări, fondurile private de pensii, fonduri de investiţii“, a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România.
Iar asta se traduce printr-o posibilă deprecierea masivă a leului şi dobânzi mai mari, în toată economia. Costurile la care se împrumută statul au crescut deja de la 7,47% la 7,75% şi e doar începutul. Instabilitatea din economie va genera o inflaţie mai mare, adică scumpiri pe toate planurile.
„Pot să vă spun că va fi rău! Mulţi români îşi vor permite mai puţin decât îşi permit acum. Ne aşteptăm ca, în situaţia în care George Simion va deveni preşedinte, să avem o deteriorare a situaţiei economice. Se va traduce într-o dificultate sporită, ca să nu spun imposibilitatea statului pentru a plăti pentru serviciile esenţiale. Aici în special pensiile şi asistenţa socială“, spune Christian Năsulea, profesor de economie.
Urmează două săptămâni în care mergem pe coji de nucă. Economiştii se aşteaptă în continuare la scăderi pe bursă şi la creşterea costurilor cu care statul se împrumută.