19.5 C
Craiova
marți, 6 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalCăpuşele, pericolul din iarbă. Salubritatea încearcă să le stârpească

Căpuşele, pericolul din iarbă. Salubritatea încearcă să le stârpească

Căpușele au devenit active mult mai devreme anul acesta, ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioadă. Înțepătura acestor insecte nu trebuie ignorată, deoarece poate duce la complicații grave, precum boala Lyme.


Parcurile și zonele verzi ale orașului sunt spaţiile în care se dezvoltă căpușele. Locuitorii urbei spun că animalele de companie riscă să se umple de căpușe, dacă sunt lăsate libere prin iarbă, iar copiii nu se pot juca în zonele verzi din același motiv.
Cât de sigure sunt locurile de joacă pentru copii, cât de sigure sunt spaţiile verzi şi grădinile oraşului pentru cetăţenii din Craiova, având în vedere invazia de căpuşe şi cât de preocupată a fost administraţia locală de dezinsecţia oraşului? Pentru că este un adevărat pericol apariţia căpuşelor în parcurile şi grădinile oraşului, Salubritatea a început dezinsecţia. Aceasta se va desfăşura în perioada 29.04.2025-16.05.2025.Până la acest moment DSP Dolj nu a anunţat oficial niciun caz de persoane muşcate de căpuşe, dar cu siguranţă sunt craiovenii muşcaţi de căpuşe, dar care nu au ajuns la un medic.

Mulți oameni ajung la spital mușcați de căpușe (Foto: pixabay.com)
Mușcătura de căpușă poate provoca boala Lyme (Foto: pixabay.com)

Totuşi, înainte de a profita de vremea frumoasă şi de timpul petrecut în aer liber, craiovenii trebuie să ştie cum să se protejeze de căpuşele care trăiesc prin iarbă. Insectele sunt un pericol pentru amatorii de picnicuri sau plimbări prin parcuri. De asemenea, ele pot fi transmise la om prin intermediul patrupedelor (câini, pisici) atunci când le mângaiaţi sau ieşiţi la plimbare cu ele. Medicii recomandă ca după fiecare ieșire la iarbă verde să ne verificăm minuțios, ca nu cumva să avem căpuşe sub piele. De obicei, înţepăturile de căpuşe nu sunt dureroase, dar sunt foarte periculoase. Specialiştii ne recomandă să cerem ajutorul medicilor şi nici într-un caz să încercăm să scoatem singuri căpuşele de sub piele.

Boli transmise de căpuşă

Babesioza este o boală provocată de un parazit ce infectează şi distruge eritrocitele (celulele roşii ale sângelui). Se transmite prin intermediul căpuşelor, care se infectează la rândul lor cu parazitul ce produce boala.
Ca şi simptome, cel mai des se întâlnesc cele tipice unei răceli (febră, dureri musculare, senzaţie de oboseală continuă). Nu există vaccin împotriva acestei boli, dar se tratează cu antibiotice.
Boala Lyme (numită şi borelioza Lyme) este cauzată de o bacterie şi este transmisă prin muşcătura de căpuşă. Căpuşele se infectează hrănindu-se cu insecte ce au sângele infectat de bacterie. Boala Lyme se întâlneşte cel mai des în Europa, în America de Nord şi Asia.

Simptomele tipice includ febră, dureri de cap, oboseală şi o erupţie caracteristică la nivelul pielii. Această erupție apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul muşcăturii. Erupţia apare în decurs de 3-30 de zile de la muşcătură. O particularitate a erupţiei este aceea că se răspândeşte în câteva zile.
Nu există vaccin nici pentru această boală, dar se poate trata, ca şi babesioza, cu ajutorul antibioticelor, tratamentul fiind administrat pe parcursul a câteva săptămâni.
Netratată, aceasta se răspândeşte la nivelul inimii şi a sistemului nervos central. Cea mai bună metodă de prevenire a bolii Lyme este aceea de a îndepărta cât mai repede cu putinţă căpuşa.
Encefalita transmisă de căpuşă este o infecţie virală. Boala se manifestă la nivelul sistemului nervos central şi se întâlneşte în multe zone din Europa, dar şi din Asia.
Boala are doua faze. Se asociază cu simptome precum febră, dureri de cap, ameţeli, dureri ale articulaţiilor. Apar simptome neurologice ce implică meningita (inflamarea foiţelor ce învelesc şi protejează creierul şi măduva spinării) sau encefalita (inflamaţia creierului).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS