Spitalul Poiana Mare si altele de acest gen din tara nu au evoluat prea mult, in ultimii doi ani, in ceea ce priveste asistenta acordata bolnavilor cu tulburari psihice, sunt de parere reprezentantii CRJ.
Situatia Spitalului de psihiatrie de la Poiana Mare, dar si a celor din intreaga tara este in continuare deplorabila, au aratat reprezentantii Centrului de Resurse Juridice (CRJ).
Prezentarea câtorva practici neortodoxe, folosite in acest gen de institutii, a fost realizata de specialistii din cadrul CRJ. Semnalele de alarma trase in urma cu doi ani si relatarea modului in care sunt tratate persoanele cu tulburari psihice nu au dus la o schimbare prea mare nici in Spitalul de la Poiana Mare, sunt de parere reprezentantii CRJ.
Pe lânga lipsa unor modificari majore, reprezentantii ONG-ului au reclamat ca, in continuare, din cauza birocratiei, persoanele cu tulburari psihice sunt inca victimele sistemului din România. Fara sa-si poata decide singure soarta, acestea asteapta inca mila guvernantilor, care abia acum dau semne ca ar vrea sa miste ceva si sa apeleze la o reforma.
Schimbari de ochii lumii, in opinia CRJ
Dupa ce au dat o raita pe la Spitalul de la Poiana Mare in noiembrie anul trecut, specialistii din cadrul CRJ au constatat ca modificarile cu care se lauda conducerea institutiei imbunatatesc doar in mica masura confortul pacientilor. Reprezentantii ONG-ului au aratat ca personalul din mediul rural este deficitar la capitolul pregatire profesionala, fiind in cea mai mare parte neinformat.
Directorul controversatului Spital din Poiana Mare, Dumitru Ivantu, a negat insa acuzatiile celor de la CRJ, declarând ca a initiat de ceva timp schimbarile si sunt semnificative, acestea având ca scop protejarea bolnavilor si imbunatatirea conditiilor in care traiesc.
„Situatia s-a schimbat radical atât din punct de vedere al tratamentului, cât si financiar. Ca dovada a crescut adresabilitatea pacientilor catre institutia noastra. Daca atunci când am venit aici erau 300 de persoane cu tulburari psihice, numarul lor a crescut la 450. De asemenea, am infiintat un cabinet stomatologic, caci nu exista, am angajat personal de specialitate. Avem in vedere ambulatoriul de specialitate si facem demersuri pentru organizarea unui departament de asistenta sociala“, a relatat directorul spitalului de la Poiana Mare.
La capitolul modificari, Ivantu a amintit si de autorizarea farmaciei din incinta spitalului, dar si de cazurile de indisciplina care au fost sanctionate.
Ultimul a avut loc in urma cu câteva luni, când unul dintre portari a agresat fizic un pacient, angajatul spitalului fiind sanctionat cu 10% din salariu, la urmatoarea abatere urmând sa fie destituit.
Nerespectarea procedurilor de internare nevoluntara
Problemele de fond au ramas, sustin specialistii ONG-ului, prioritara fiind aceea a nerespectarii legislatiei in cazul internarilor fortate.
In acelasi timp, si internarile nevoluntare se fac dupa ureche, nefiind respectate drepturile pacientilor. Reprezentantii CRJ au amintit ca in momentul in care o persoana este adusa la spital pentru a fi internata si refuza, medicul de specialitate trebuie sa demareze internarea nevoluntara.
Ca si in celelalte spitale insa, nici la cel de la Poiana Mare nu a fost respectata legislatia in vigoare. In schimb, Dumitru Ivantu a declarat ca nu a existat nici un caz de internare nevoluntara la Spitalul de la Poiana Mare.